Vägkarta för H.VHS

De senaste månaderna har jag inte ägnat en sekund åt H.VHS. Detta beror vare sig på att jag skulle ha tappat intresset eller kommit på bättre tankar, utan på att jag varit sjuk. Därför har jag nu också en del annat att stå i, innan jag kan fortsätta utveckla programmet. Det hör förstås till saken att H.VHS är ett fritidsintresse – något jag gör enbart därför att det är roligt. Programmering är alltså inte något jag jobbar med annars, och så har det heller aldrig varit.

Därför är det oerhört roligt med all positiv respons! Antalet installationer av version 0.3.1 är nu uppe i över ett tusen installationer, vilket jag upplever som ganska mäktigt. Programmet verkar dessutom fungera någorlunda problemfritt för nio av tio. Det duger förstås inte, men annat hade jag inte väntat mig. Det är inte utan anledning jag kallar det för en alfa-version.

Många hör också av sig med felrapporter. Detta är mycket värdefullt, inte minst eftersom det visat sig att programmet är litet nyckfullt, på så sätt att problem uppenbarar sig bara under särskilda omständigheter eller enbart på vissa datorer. Jag hade aldrig haft någon chans att hitta sådana fel utan hjälp, eftersom det "fungerar för mig". Tack!

Men nu till själva saken.

H.VHS 0.3.2, någon gång i höst

Någon gång under hösten kommer jag att försöka trolla fram version 0.3.2. Den har från början varit planerad att enbart innebära buggfixar. Inga nya funktioner, inga omstruktureringar av programkoden och inte heller något annat. I allt väsentligt kommer det också att bli just så – 0.3.2 ska bli som 0.3.1, fast det ska fungera för 99 av 100, istället för bara 9 av 10.

Jag kommer även att se över möjligheterna att slänga in en provisorisk funktion för nedladdning av undertexter, eftersom jag anser att avsaknaden av den funktionen är en akut brist. Tyvärr är det dock inte särskilt sannolikt att det finns något så pass smidigt sätt att implementera detta, att det är värt tiden. Jag kommer nämligen ändå att få göra om allting till version 0.4.

Version 0.4, någon gång i vår

Till den här versionen är ganska omfattande förändringar på gång. Programmets innanmäte ska mer eller mindre rivas ut i sin helhet, för att ersättas av något bättre strukturerat. Den nuvarande koden var från början nämligen bara tänkt som ett litet experiment, och lider därför av flera designmässiga problem, som bara kommer att bli än smärtsammare ju mer programmet växer. Därför är det bäst att göra detta så tidigt som möjligt i den fortsatta utvecklingen.

Rent programmeringsmässigt kommer den nya koden att innebära flera fördelar. Några av dem förtjänar ett särskilt omnämnande.

Flera program per sida

Det kommer bli betydligt enklare att göra skrapningsmoduler som hittar flera program på samma gång. En liknande funktion finns egentligen redan i 0.3.1, men den är avstängd eftersom det till en mycket hög grad fungerade sådär. I och med den här förändringen kommer det bli rätt enkelt att implementera stöd för sajter sådana som Sveriges Radio.

Nytt skriptspråk för skrapning

Visserligen är det redan i version 0.3.1 på det viset att skrapningsmodulerna definieras i fristående textfiler. Detta innebär att man själv, åtminstone i teorin, kan lägga till stöd för nya sajter efter förmåga och behag, utan att vänta på några uppdateringar från mig.

Men tyvärr är det inte mycket mera än just en teoretisk möjlighet. Även den här delen av programmet har i dagsläget karaktären av ett experiment som urartat, och jag rekommenderar ingen att ens försöka sig på att göra egna skrapningsdefinitioner. (Om man nu inte vill få sig ett gott wtf.)

Med version 0.4 kommer det här skriptspråket att göras om fullständigt, och när version 0.5 släpps kommer det att "frysas", vilket innebär att senare versioner av H.VHS kommer kunna använda samma skrapningsdefinitioner som 0.5. Till dess ska det alltså bli förhållandevis enkelt att lägga till egna sajter.

Gemensam utveckling

I samma veva kommer jag även att ordna något slags introduktion till hur språket fungerar, samt någon typ av tjänst där man kan dela med sig av egna definitioner, liksom hämta sådana som andra gjort. Det finns en del säkerhetsmässiga aspekter av detta som kommer behöva redas ut också.

Förhoppningen med detta är givetvis att H.VHS ska fungera med långt fler sajter än de jag har tid att ordna på egen hand. Ur min synvinkel är det här helt klart den mest spännande aspekten av var programmet är på väg. :-)

Fristående back-end

Vad detta i praktiken betyder är att allt verkligt arbete som H.VHS gör – skrapning, hämtning och så vidare – kommer skötas av ett fristående, plattformsoberoende bibliotek (som går under täcknamnet Hugg.Play). Därefter kommer jag att underhålla två versioner av programmet – dels en grafisk, i stil med vad H.VHS är i dag, och dels en textbaserad i stil med vad SVTPlay.sh är. SVTPlay.sh kommer därigenom att ersättas.

Det kommer också bli förhållandevis enkelt, för den som känner sig manad, att ta fram någon annan front-end, till exempel i form av ett webbläsarplugin, eller integrera Hugg.Play i något annat program.

Som ni kanske förstår, så kan det dröja ett tag innan jag hinner med att genomföra allt detta. Om jag gissar optimistiskt så kommer 0.4 att dyka upp i januari, men det kan utan vidare komma att ta mycket längre tid. Det är därför 0.3.2 ska dyka upp så snart som möjligt, och skulle det visa sig nödvändigt kommer fler släpp i 0.3-serien i väntan på 0.4.

Buggar och nya funktioner kan rapporteras, efterfrågas och följas på Mantis-installationen på Huggpunkt.org. Inom kort ska den även uppdateras så att det som står där stämmer överens med vad jag nyss lagt fram. Givetvis går det också bra att framföra synpunkter och förslag via epost, eller genom att lämna en kommentar här nedanför.

Ha det gott!

Kommentarer till inlägget

 1. micke, 3 oktober 2011, 10.53Gravatar

  Hej vill bara säga att du gör ett kanon program som jag älskar.du ska ha ett stort tack
  M.V.H micke

 2. Johan, 5 oktober 2011, 19.25Gravatar

  Toppen. Du är en vardagshjälte.
  Är det bara jag eller går det inte att ladda ner premiumavsnitt från TV4 play?
  Det går utmärkt att spela dem men jag kan inte starta inspelningen.

  //Johan

 3. Jesper, 5 oktober 2011, 20.51Gravatar

  Tack! Stöd för premium finns sedan r234. Det följer alltså med version 0.3.2.

 4. Sven, 10 oktober 2011, 14.30Gravatar

  Spännande planer! Det finns ett liknande projekt för BBC om du vill ha inspiration (get_iplayer).

  Jag har tillgång till en annan kodbas (svtplay för xtreamer) och ska göra ett försök att få ut den information jag är intresserad av ("hitta flera program på samma gång").

 5. Jesper, 10 oktober 2011, 19.00Gravatar

  Sven: Tack för kommentaren! Känner till get_iplayer, men inte särskilt mycket mer. Det står dock på listan över kodbaser som ska kollas in, inte minst när 0.4 eller 0.5 är ute, eftersom jag tänkt att jag ska ägna mera fokus åt att bredda utbudet av "kanaler" rätt massivt då.

  Att hitta flera program på samma gång på SVT Play med H.VHS är egentligen en fråga om att dels fixa buggar i, och sedan aktivera, den redan inbyggda krälaren (som alltså hämtar in fler program från länkade url:er, men inte från samma).

  Den funktion jag i inlägget däremot pratar om att implementera i 0.4, är en annan: Det ska gå att skriva sajtdefinitioner så att flera program (med all meta-info) kan hämtas ur samma url. På SVT Play finns bara ett program per url. SR.se har däremot i flera fall flera klipp per url, och det är vad 0.4 ska kunna hantera.

 6. Sven, 12 oktober 2011, 12.38Gravatar

  Tack för förklaringen. get_iplayer hade ambitionen att mha pluginer tillhandahålla media från kommersiella brittiska tv-kanaler. Av diverse skäl (skaparen av get_iplayer släppte all utveckling när BBC bad honom att sluta) så blev de inaktuella, dvs ingen underhöll dem. Numera utvecklas get_iplayer av någon slags community och de koncentrerar sig på BBC.

  Jag har fått intrycket att BBC gjorde sina API:er användarvänliga, dvs att det var relativt lätt att implementera. T ex är allt material taggat vilket gör det enkelt att söka.

  Jag skriver detta inlägg som någon sorts feedback angående allmänt användande vad gäller denna typ av program. Har via min mediespelare en ful-lösning som vid svtplay-tittande skriver ut relevanta URL:er till en fil på det jag tittar på.

  Observera att man behöver en brittisk proxy för att hämta ner iplayer-indexet för deras tv-program.

  % get_iplayer --type=tv --category film
  INFO: Using Proxy http://192.168.0.59:3128
  INFO: Getting tv Index Feeds
  .................

  Matches:
  7: Adulthood - -, BBC Three, Drama,Films,Guidance,TV, default
  11: Alpha Dog - -, BBC Two, Crime,Drama,Films,Guidance,Popular,TV, default,
  47: Bandits - -, BBC One, Comedy,Films,TV, default
  155: Curdled - -, BBC Two, Crime,Drama,Films,Guidance,TV, default
  233: Eyes Wide Open - -, BBC Four, Drama,Films,Guidance,Relationships <
  243: Flubber - -, BBC One, Children's,Entertainment <
  320: Highlander 5 - The Source - -, BBC One, Action <
  434: My Brother Is an Only Child - -, BBC Four, Crime,Drama,Films,Guidance,TV, default
  609: Skin - -, BBC Two, Drama,Films,TV, default
  670: Tadpole - -, BBC Two, Comedy,Films,Guidance,TV, default
  705: The Gay Divorcee - -, BBC Two, Drama,Films,Musical,TV, default
  716: The Importance of Being Earnest - -, BBC Two, Classic <
  824: Wallander - The Man Who Smiled, BBC Four, Crime,Drama,Films,Guidance,Highlights,TV, default,

  INFO: 13 Matching Programmes

 7. Jonathan, 14 oktober 2011, 00.04Gravatar

  Hej!
  Jag vill först och främst tacka för ett mycket bra program! Nog ett av dom bästa på "marknaden".
  Dock finns det en sak som enligt mig MÅSTE fixas, som även du säger är undertexter.. Jag vill gärna kunna använda Huggpunkt VHS för att ladda ner utländska serier med svensk text från t ex tv3play.

  Om jag fattar det rätt, så kommer denna möjlighet alltså till v.3.2? Hoppas verkligen att det kommer då!

  När i höst planeras den släppas?

 8. Jesper, 14 oktober 2011, 00.25Gravatar

  Jonathan: Tack! Undertexter ser görbart ut till 0.3.2 i nuläget. Jag har egentligen ont om tid, men vill ha en någorlunda buggfri version ute innan jag ger mig in i det ganska omfattande arbetet som 0.4 innebär. Undertexter är det enda som inte är en buggfix jag kommer kika på. En del efterforskningar har redan gjorts.

  Utvecklingen kan följas på punkt.huggpunkt.org (en adress som måste sägas högt! ;-) I dag siktar jag på att få ut 0.3.2 den 15 november, men det kan både bli mycket tidigare och mycket senare.

 9. Jonathan, 12 november 2011, 00.44Gravatar

  Wow, nu är det inte långt kvar till 15 November! Ser det ut som det kommer bli klart?

 10. Jesper, 20 november 2011, 17.32Gravatar

  Jonathan: Nu i efterhand kan jag ju svara nej på frågan. :-) Har tyvärr haft för mycket annat att ta itu med för att hinna ända fram. Tänker dock hålla släppet på den här sidan om årsskiftet.

 11. Jesper, 3 december 2011, 12.23Gravatar

  Viktigt: Eftersom det börjat bli svårhanterligt att ta om hand frågor om H.VHS som ställs här på bloggen, har jag anlagt ett diskussionsforum på adressen planka.huggpunkt.org. På så vis går det även lättare att se svar på redan ställda frågor, i stället för att vänta på att jag hinnar svara på dem en gång till.

  Detta innebär att frågor av karaktären "när kommer funktion X?" eller "varför fungerar inte Y?" som postas här kommer tas bort. Ställ dem i forumet i stället, så blir det lättare för andra som undrar att hitta till svaret.

  Inom kort kommer ett inlägg där att sammanfatta och besvara de vanligaste frågorna.

 12. Håkan, 24 januari 2012, 22.07Gravatar

  Tack för att du finns!!

 13. Patrik, 10 maj 2012, 23.17Gravatar

  Har du sett denna ?

  http://pirateplay.se/

  MVH Patrik

 14. Jesper, 10 maj 2012, 23.33Gravatar

  Patrik: Tack! Planerna för 0.4.0 finns numera på den här sidan. Pirate Play ingår på sätt och vis i de planerna, på så vis att det (tillsammans med bland annat youtube-dl) är ett av de script som kommer kunna köras som plugin till H.VHS.

Lämna en kommentar