När datorn plötsligt fryser

För snart ett år sedan skrev jag den här bloggens första inlägg. Det handlade om batterivård, alltså hur man bäst tar hand om batteriet till sin knädator.

Här kommer en uppföljare. Jag har med min knädator till ganska många olika platser. Trots att hon är gammal och skröplig så uppstår ändå aldrig några bekymmer – mycket tack vare mitt fantastiska operativsystem OpenBSD, som helt enkelt inte krånglar.

Men för några dagar sedan drabbades jag av oro. Plötsligt fryser hon. Det är liksom bara inte roligt att datorn när som helst stannar, så att det enda som hjälper är att starta om och hoppas att webbläsaren minns var man var.

Dessutom, inståg jag efter ett tag, så har det hänt förr. Faktum är att det är tredje gången jag råkar i oro. Och nu såg jag sambandet. Varje gång som problemen börjat, så har jag nämligen alldeles nyss anlänt hos min flickvän. Så har jag tänkt att jaså, nu är det kört till slut. Men sedan har problemen försvunnit.

Felsökning tog vid i skallen. Första gissningen: elförsörjningen. Så jag bryter mot batterivårdens budord och stoppar in batteriet i datorn.

Och visst hjälper det. :-)

Alltså. Om din dator beter sig illa, och framför allt om den bara fryser titt som tätt, till synes helt utan anledning, så kolla hur du egentligen har det med strömmen.

Och om det är en knädator: Använd batteriet tillsammans med strömmen från väggen. På så vis kompenserar cellerna för den instabila elförsörjningen. Visserligen sliter det litet mera på batteriet, men om det inte handlar om några längre perioder så är det antagligen ingen fara.

Alltså gäller det här rådet endast om problemen uppkommer när du är på besök någonstans. Vill du inte göra slut på ett batteripaket i halvåret så ska du ju inte ha det istoppat för jämnan.

Är det hemma som strömmen är kass, så ring en elektriker. I sådana fall lider all elektronik i huset.

Kommentarer till inlägget

  1. Jesper, 4 februari 2011, 13.38Gravatar

    Felet återkom, fast långt senare. Kanske var det samma fel ända från början, kanske var det ett nytt: Mitt Atheros-kort hittade inte det WPA2-PSK-nät det sökte, stegrade interrupt-nivån till ~50% och frös till slut datorn. Lösningen? Ta ned gränssnittet när det inte behövs.

Lämna en kommentar