Ladda hem från SVTPlay (v. 2)

OBS!

SVT lanserade en ny sajt i juni 2012. Guiden går inte längre att använda.

Min tidigare guide används fortfarande, meddelar besökarstatistiken. Men den är litet utdaterad. Här är en ny upplaga, som utökats med bland annat instruktioner för live-strömmar, samt tack vare Martin Adlerborn även Windows.

Det här behöver du

 1. RTMPDump eller FLVstreamer. FLVstreamer kan inte hantera alla filmströmmar, utan rekommenderas endast till GNU-puritaner.
 2. MPlayer, VLC eller någon annan kapabel mediaspelare. VLC rekommenderas till Windows-användare. Du kan skippa mediaspelare om du bara vill ladda hem. (Jag vet inte i vilka versioner av Windows Media Player som filerna man får hem faktiskt fungerar. Vissa lär fungera utmärkt, andra mera tveksamt.)
 3. Vissa Windows-versioner: I en del versioner behövs OpenSSL-bibliotek (tror jag) för att köra RTMPDump. Du kan installera dem härifrån. Det finns flera installationer på den sidan. Du ska ha Win32 OpenSSL v1.0.0d Light (alltså den som beskrivs som "recommended for brave users by the creators of OpenSSL"). Se noga till att du under installationen installerar till system-katalogerna, och inte till "/bin". Du kan även behöva installera Visual C++ 2008 Redistributables. (Tack till Alex för insikten att de här biblioteken kan behövas.)

Om du använder Windows, så rekommenderar jag att du skapar en mapp på skrivbordet som du döper till SVTPlay. I den lägger du filerna som följde med RTMPDump.

Observera att du ska flytta filerna ur rtmpdump-mappen, så att de allesammans ligger direkt i mappen SVTPlay. (Mera exakt så behöver du bara filen rtmpdump.exe.)

Du ska alltså inte flytta själva rtmpdump-mappen. Den kan du ta bort istället.

Så här gör du

 1. Surfa först in på SVTPlay.se, och därefter fram till filmen du vill ladda hem.
 2. När du surfat till rätt film, kopiera rtmp-adressen ur sidans källkod. Alternativet Visa källkod brukar finnas på Visa-menyn eller när man högerklickar på sidan. [bild]
 3. Om länken börjar med http:// så klistrar du in den i webbläsarens adressfält och trycker på retur. Sedan är du färdig.
 4. Annars: Öppna ett terminalfönster.
  I Windows kör man cmd.exe från startmenyn. [ett, två]
 5. Endast Windows: Ta dig till din nya SVTPlay-mapp. [bild]
  • Svenskt Windows: cd Skrivbord\STVPlay
  • Engelskt Windows: cd Desktop\SVTPlay
  Ni andra: Jag tror ni vet hur man gör.
 6. Nu är det dags att tanka. Adressen du kopierade förut, den ska du klistra in där det står ADRESS nedan. Så här tankar du i Windows:

  rtmpdump.exe -o "Filnamn".flv -r "ADRESS"

  Så här tankar vi andra:

  rtmpdump -o "Filnamn.flv" -r "ADRESS"

  Om det handlar om en live-ström så lägger man till -v på slutet. Annars låter man bli.
 7. När man försöker ladda hem ett fåtal program, kan det hända att man drabbas av följande felmeddelande:

  ERROR: HandleCtrl: Ignoring SWFVerification request, use --swfVfy!

  Sedan avbryts nedladdningen efter bara några enstaka procent. Om detta drabbar dig, så löser du det, åtminstone just nu, genom att lägga till parametern -W http://svtplay.se/flash/svtplayer-2011.13.swf på slutet av kommandot. Observera att år och version i den adressen förändras över tid. Vilken adress som faktiskt ska användas kan du lista ut så här.

Själva nedladdningen

Nu laddas filmen hem. Om den stannar tidigare än 99% så måste du bråka, förutsatt att du behöver den sista stumpen. Kör i så fall exakt samma kommando en gång till, men lägg till -e på slutet. Nedladdningen kommer att fortsätta där den stannade.

Observera att RTMPDump oftast börjar räkna från 0% när man återupptar en nedladdning på det viset. Lägg samman procentsatsen från det avbrutna nedladdningsförsöket med procentsatsen i det nya, så ser du hur mycket du hämtat hittills.

Så snart filmen är färdigtankad kan du spela upp den i alla mp4-kapabla spelare. Om du använt Windows för att ladda hem så ligger filmen i SVTPlay-mappen du skapade tidigare.

Teknikaliteter i MPlayer

Filmer som laddats ned i flera omgångar kan bli struliga att spola i. Spelar du upp med MPlayer så kan parametern -forceidx hjälpa.

Vill du spela upp en film med MPlayer samtidigt som du tankar, använd -nocache.

Du kan även ta bort »inbyggda« svarta ramar, vilket är bekvämt om man vill köra riktig fullskärm. Spela sålunda:

$ mplayer -vf cropdetect filnamn.flv
(Massor av text när MPlayer startar och analyserar filen.)
.
.
.
[CROP] Crop area: X: 639..0  Y: 359..0  (-vf crop=-624:-352:634:358).%
[CROP] Crop area: X: 639..0  Y: 359..0  (-vf crop=-624:-352:634:358).%
[CROP] Crop area: X: 639..0  Y: 359..0  (-vf crop=-624:-352:634:358).%
[CROP] Crop area: X: 639..0  Y: 359..0  (-vf crop=-624:-352:634:358).%

Spola helst fram till något ljust parti av filmen, och avbryt uppspelningen där. Nu har MPlayer automatiskt känt av vilket kommando som tar bort de svarta ramarna.

Spela upp filmen igen, den här gången med parametern som MPlayer berättat att du ska använda:

$ mplayer -vf crop=-624:-352:634:358 filnamn.flv

Nu ska ramarna vara borta. Om för mycket av bilden skalats bort, så beror det på att MPlayer inte fick tillräckligt bra data att arbeta med under det förra steget. Det är ditt eget fel: Du skulle ju spola fram till ett ljust parti, sa jag. :-)

Annat nämnvärt

En diskussion kring hur man kan ladda hem från bland annat TV6Play står att läsa här. Ofta när man försöker ladda hem filmer från olika Flash-sajter så kan skriptet get_flash_videos vara en intressant hjälpreda, eller ibland till och med en komplett lösning.

Vill du koda om din nedladdade film så att den passar bra att spela upp på en Android eller iPhone, så har jag skrivit här om det.

Det var det hela. Fråga eller säg ifrån om något är oklart eller fel. Jag uppdaterar gärna inlägget när det behövs.

Kommentarer till inlägget

 1. Gustaf, 5 februari 2011, 15.16Gravatar

  Jättebra! Tack!

 2. Jesper, 9 februari 2011, 21.12Gravatar

  Tack själv!

  Jag uppdaterade för övrigt nyss guiden med anledning av att SVT tagit bort länkarna för externa spelare. Tydligen är vi utan Flash inte populära tittare. :-)

  Man suckar åt tramset: Om ett TV-program visas på din skärm, så har du redan laddat hem det. Det går alltså inte att förhindra nedladdning med mindre än att sajten stängs, eftersom man inte samtidigt kan både tillåta och inte tillåta nedladdning.

  I normalfallet misstänker man ju att jurister som tappats bakom en eller annan vagn ligger bakom sådant här, men nu har de valt att ta bort länkarna för alla program, även Rapport och Aktuellt som jag använt i mina exempel. Därför är det troligen snarare fråga om en helt vanlig, icke-juridisk otur i tänkandet.

  Jag undrar litet: Vad hade de för skäl att sätta dit länken från första början, och på vilket sätt är samma skäl inte längre giltiga?

  Om det alls är någon genomtänkt åtgärd så lär de väl komma med fler security by obscurity-åtgärder, och jag lär väl komma med fler versioner av guiden (och putsade versioner av mina egna skript som gör allt automatiskt) i takt med att jag följer dem i dansen.

  Inte för att jag i strikt mening behöver kunna följa SVT:s nyhetsrapportering, nu när Sveriges Radio ändå finns, men det är ändå en fördel att åtminstone ha möjligheten när man sitter på politiska förtroendeuppdrag. (Nej, det är inte för Piratpartiet.)

  Att jag nämner Sveriges Radio särskilt är förresten inte bara på grund av att jag tycker de har bra program, utan också för att de reagerade mycket positivt när jag tog upp tillgänglighetsproblemen med Flash sedan de lanserat sin nya sajt. Konsekvensen blev att de gjorde om sajten så att alla ljudströmmar blev lättare att komma åt. Som ett slags public service.

 3. Patrik, 10 februari 2011, 14.47Gravatar

  Kan även tippsa att det går att högerklicka i flachen och sedan välja in "kopiera debug info".
  Klistra in denna text, så har man en massa mat nyttigt.

 4. Jesper, 10 februari 2011, 18.22Gravatar

  Bra tips! Sådant har jag själv ju ingen koll på, eftersom jag inte har Flash. Tack! :-)

  Tillägg: Observera att den adress man får i debug info när man högerklickar på Flash-spelaren inte alltid fungerar – vad jag förstått. Har själv inte kollat.

 5. Jesper, 15 februari 2011, 03.14Gravatar

  Folk som kan köra skalskript är kanske intresserade av mitt SVTPlay-skript. Det finns att hämta här. Fungerar förhoppningsvis inte bara i Bourne och Korn, utan även i Bash. Kör det med någon skrotparameter, typ -h, för att se hur det fungerar.

  Ber om ursäkt att det är litet kluddigt. Säg gärna till om något är mystiskt.

 6. Emma, 19 februari 2011, 23.02Gravatar

  Nice! Tror det skulle funka jätte bra, men det gjorde inte det. Det kan ju bero på att mitt nät inte är det bästa men iallafall.
  Först fick jag det här medelandet efter att jag "börjat" ladda ner. "ERROR: Problem accessing the DNS. <addr: fl11.c91005.cdn.qbrick.com="">
  Sedan provade jag att göra om med det där "-v" på slutet och då fick jag fler saker som "client signature does not match", "rtmp server sent error" och "RTMP_ReadPacket, failed to read RTMP packet header"

  så ja. finns det något jag kan göra mån tro? Vill helst ha hjälp innan den 22 feb ^^'

 7. Jesper, 19 februari 2011, 23.14Gravatar

  Hej Emma!

  Det där är ett problem man typiskt får om man kopierar för mycket eller för litet av adressen. Kolla noga på bilden i steg 2 i guiden, och se efter så att du kopierar det som exakt motsvarar vad jag markerat. Adressen ska börja med "rtmp://" och sluta med ".mp4". Tecknet , (alltså komma) får absolut inte komma med, för då har du kopierat för mycket. Det kan också vara viktigt att inga mellanslag smyger sig med innanför citationstecknen.

  Du ska nog inte använda -v, eftersom det bara fungerar på live-sändningar.

  Jag kan på rak arm föreställa mig två andra sätt det kan ha gått snett istället.

  1. Adressen börjar inte på "rtmp" utan på "http". Då ska du inte använda rtmpdump alls, utan kan klistra in adressen direkt i webbläsarens adressfält och ladda hem programmet. (Se även under Ladda hem med en webbläsare i det här inlägget.)
  2. Det är problem med din internetleverantörs DNS-server. Det kan jag tyvärr inte göra särskilt mycket åt. Kanske fungerar det om du ersätter "fl11.c91005.cdn.qbrick.com" i adressen du använder med nufferadressen "194.14.241.55".

  Om du får det att fungera, så kom hemskt gärna tillbaka och förklara hur du gjorde!

 8. Drakbane, 20 februari 2011, 21.30Gravatar

  Kanon! Blev lite lack på SVT när "extern spelare" var borta.... har använt RTMPDUMP tidigare med gott resultat dock i Windows....... Lyckades oxo med att leta fram klipp som de själv tagit bort mht att copyrighten gått ut.
  Det är bara länkarna som är borta, mp4 filerna ligger (ofta) kvar om man bara "knäcker" deras katalogstruktur..

  /drakbane

 9. Kajsi, 20 februari 2011, 23.12Gravatar

  Hej,
  Stora problem. Kan du skriva in HELA adressen ...quibrick..osv..har förlorat den i terminalfönstret.
  HOppas det ska bli lättare att få hem program från SVT. Det går ju att spela in på VHS fast
  det är väl få av tittarna som använder VSHband numer
  MVH
  Kajsi

 10. Jesper, 20 februari 2011, 23.14Gravatar

  Hej Kajsi! Nej det kan jag inte. Det är nämligen olika adresser för olika program. Du är tvungen att leta upp den på nytt, på egen hand. :-)

 11. Kajsi, 20 februari 2011, 23.42Gravatar

  Men ska man använda rtmpdump då det gäller http program..? Man ska visst ladda ned från webläsare då..hur går det till???

 12. Kajsi, 20 februari 2011, 23.49Gravatar

  Ursäkta..är nog lite trög..vad menas med "sidans källkod"?`Och vad är "filnamn" Är det något jag själv kallar filen för? Och "adress" var hittar jag den?Jag vet ju att det är programmets namn..men.. Finns ju ingenstans att hämta från? Surrsurr..Ska jag hämta från webläsaren eller var??

 13. Jesper, 20 februari 2011, 23.50Gravatar

  Råkade visst stryka den biten av inlägget. Steg 4 i guiden är nytt. Du klistrar in adressen i webbläsarens adressfält och trycker på retur. Utförligare instruktioner finns i min kommentar ovan som du inte verkar ha läst. :-)

 14. Jesper, 20 februari 2011, 23.52Gravatar

  Alternativet "visa källkod" hittar du i någon av webbläsarens menyer. Jag föreslår att du tar hjälp av någon som kan visa dig hur du ska göra istället för att bara försöka förklara.

 15. Kajsi, 20 februari 2011, 23.52Gravatar

  Hehe...""command not found" hur jag än gör...nej nu lägger jag ned..tack ändå för en fin sida!!

 16. Patrik, 2 mars 2011, 00.29Gravatar

  Slog ihop lite kommandon.. så det skulle gå lite lättare.

  Så nu högerklickar jag bara och sedan väljer jag "Kopiera debugtext" på flashen.

  Kör denna kommado rad så kommer den hämta HD strömmen på 1280*720.

  eval "$(xclip -o -selection c | grep dynamicStreams | cut -f1 -d',' | cut -f4 -d':' | sed 's/.*/rtmpdump -o fil.mp4 -r rtmp:

  PS Jag är inte någon höjdare på att knappra script.
  Men detta kan vara ett bra tipps till utveckling utav ditt. DS

 17. Patrik, 2 mars 2011, 00.32Gravatar

  Verkar som den inte fick med allt jag postar igen,

  eval "$(xclip -o -selection c | grep dynamicStreams | cut -f1 -d',' | cut -f4 -d':' | sed 's/.*/rtmpdump -o fil.mp4 -r rtmp:

 18. Patrik, 2 mars 2011, 00.39Gravatar

  Nu ger jag upp... det skall vara ett "och" tecken, framåt slash, enkel citat, högerparates, samt ett dubbel citat på slutet utav min rad.

  Dock så måste man ladda ned en bra x11 clipboard program. jag körde med xclip.

  Tack och hej för mig.

 19. Jesper, 2 mars 2011, 00.40Gravatar

  Tack! Jag ska se om jag kan få ordning på det. Kommentarsystemet sväljer inte och-tecken för tillfället, och jag vet inte varför, men de går att skriva som "& amp ;" utan mellanslag.

 20. Jesper, 2 mars 2011, 00.43Gravatar

  Tillägg: Observera att den adress man får i debug info när man högerklickar på Flash-spelaren inte alltid fungerar – vad jag förstått. Har själv inte kollat.

  Din hela rad ska alltså vara så här?

  eval "$(xclip -o -selection c | grep dynamicStreams | cut -f1 -d',' | cut -f4 -d':' | sed 's/.*/rtmpdump -o fil.mp4 -r rtmp:&/')"

  Det tycker jag var ganska väl ihopknåpat. Särskilt idén med xclip var kul. :-)

  När du pratar om "mitt skript", tänker du på det här? Det använder sig i vilket fall av adressen till SVTPlay-sidan, så att man kan kopiera direkt ur webbläsarens adressfält, vilket är smidigt, särskilt för oss som inte har Flash.

  Nästa uppdatering är det för övrigt tänkt att man ska kunna välja mellan olika bitrates med.

  Kommentaren redigerades 00.52.

 21. Patrik, 2 mars 2011, 01.17Gravatar

  Super... jo den skall se ut så.

  Har du typ CODE: för att få fram så man kan knappra in taggar.

 22. Jesper, 2 mars 2011, 01.32Gravatar

  Njae, bloggmotorn jag (och hela Gyt.se) kör är Habari. Om man inte ändrar något så tillåter motorn ett "säkert" subset av vanlig html i kommentarer. Det går alltså bra att skriva html, men det mesta som är mera avancerat än <em> och dylikt rensas bort.

  Var det vad du undrade?

 23. Ludde, 3 mars 2011, 16.32Gravatar

  Ditt skript använder en del bashismer, så hash-bangen borde vara #!/bin/bash

 24. Jesper, 3 mars 2011, 16.33Gravatar

  Mitt? Det har jag litet svårt att tro. Vilka då? Jag har faktiskt inte ens provkört det i Bash, och kan egentligen inte ett dugg om vad Bash gör och inte. Använder uteslutande pdksh, perl och scheme för skript.

  Om det inte riktigt håller ihop Bourne så vill jag gärna veta hur, men det kan jag ju förstås försöka ta reda på själv. csh-varianter struntar jag däremot i.

  Uppdatering: Nope, det verkar fungera felfritt i Bourne, åtminstone när jag kör pdksh i sh-mode.

 25. Ludde, 3 mars 2011, 16.56Gravatar

  Det enda jag hittade, vid ytterligare genomgång, var att du använt == för likhet, det ska vara = i sh.

 26. Jesper, 3 mars 2011, 16.57Gravatar

  Det där var bra att veta. Tack!

 27. n3mmr, 7 mars 2011, 14.14Gravatar

  intern echo i sh på andra OS har inte "-n"...

  Liten grej.

 28. n3mmr, 7 mars 2011, 14.15Gravatar

  och sed -r är en gnu-typisk variant som inte finns i traditionell sed.

 29. Jesper, 7 mars 2011, 15.09Gravatar

  Bra grejor! Att "echo -n" är bortom både Bourne och posix var inte bra. Vissa av ställena parametrarna förekommer kan göras om så den inte behövs. De nyss införda ändringarna för att skicka olika output till stdout och stderr är däremot ett kludd som inte ska vara där särskilt länge. (Jag ville ha det omedelbart, och har ingen lust att underhålla flera versioner.)

  Tråkigare är det med "sed -r". Jag tror det gäller alla BSD-sed att korrekt parameter är -E, men -r finns där för GNU-kompatibilitet. Det var därför jag bytte till -r i 2011-02-17. Ingendera parameter är posix. Kommer kolla även på detta senare, och se om det går att lösa med vanliga regexps.

 30. Jesper, 7 mars 2011, 18.33Gravatar

  echo-situationen med skriptet är löst i och med 2011-03-07. Uppskattar om vidare prat kring skriptet kunde hållas på den här sidan istället, eftersom det här inlägget handlar om något annat. :-)

 31. Kennet, 19 mars 2011, 21.03Gravatar

  Jätte tack för tipsen
  Hade inte fixat de utan din/er hjälp

 32. Lasse, 19 mars 2011, 21.52Gravatar

  Hej, bra jobbat med guiden.
  Men tyvärr är det problem ändå, kanske du kan göra en video snutt för oss som inte är hackers...
  INFO:Connected
  ERROR: Closing connection
  Man fattar ju inte vad som går snett, försöker med filmen "vulkanens djup" på Svtplay
  Kan du testa ladda ned den och visa som exempel exakt hur du gör, steg för steg.

  MVH Lasse

 33. Jesper, 19 mars 2011, 21.56Gravatar

  Lasse: Och vi som inte är tankeläsare behöver mer information för att lösa andras problem åt dem. :-)

  Exakt hur man gör, steg för steg, står i inlägget.

  Adressen till klippet du letar efter är i vilket fall den här:

  rtmp://fl11.c91005.cdn.qbrick.com/91005/_definst_/kluster/20110315/0314VETENSKAPENSVARLD-PLAY-mp4-c-v1.mp4

  Kennet: Tack för det. :-)

 34. Lasse, 19 mars 2011, 22.35Gravatar

  Hej och tack för snabbt svar.
  Förut använde jag WMrecorder framgångsrikt, men nu har ju svt strulat till det för oss glada "recorders"
  Antar du lyckas att tanka ner filmen vulkaner....
  Hmmm kanske det är lokala problem, men att exe startar är ju en bra början "INFO:Connected"

  rtmpdump.exe -o vulkan.mp4 -r "rtmp://fl11.c91005.cdn.qbrick.com/91005/_definst_/kluster/20110315/0314VETENSKAPENSVARLD-PLAY-mp4-b-v1,bitrate:320............"

  Det är ju ganska lång länkadress, 908 tecken, men ska man bara ha en del av den länken ?

 35. Jesper, 19 mars 2011, 22.40Gravatar

  Lasse: Japp. Svarta rutan i min förra kommentar innehåller rätt adress (numera; jag råkade slarva bort andra halvan, men har fixat det). Du ska inte ha med något komma-tecken i adressen. Adressen börjar med "rtmp://" och slutar före första bästa komma du kommer över. I din kommandorad är alltså det följande vad som är tokigt:

  ,bitrate:320............

  Ta genast bort det. (Och använd adressen som kommer direkt före ",bitrate:850" för att få bättre kvalitet på filmen – alltså den adress jag angav i förra kommentaren.)

  Och använd inte "flash debug info" som nämndes i kommentar #3 ovan, om du gjorde det, för det fungerar vad jag förstått inte alltid. Att hämta adressen ur webbsidans källkod, som i inlägget, är däremot felsäkert, åtminstone hittills.

  Eftersom jag skrivit, underhåller och använder ett program som automatiserar stegen i guiden, så har jag någorlunda koll på när saker förändras, och vad som fungerar och inte, så guiden uppdateras när det behövs. Programmet ifråga fungerar inte i Windows, men så är ju syftet också att jag själv ska kunna använda SVTPlay, vilket inte går på det vanliga viset med mitt operativsystem. :-)

 36. Lasse, 19 mars 2011, 22.50Gravatar

  Hej och tack så mycket
  Superbra, nu funkar det ;)
  I min webläsare syns bara i svarta rutan "rtmp://fl11......VETENSKAP"
  Men när jag hade med all tecken fram till kommat funkade det.
  Tackar, nu tilhör jag gänget "glada recorders" igen

 37. Jesper, 19 mars 2011, 22.51Gravatar

  Jag var litet ful nyss och ändrade min kommentar ovan i smyg. Eftersom du satt och skrev så kanske du missade det, så se upp! :-)

  Skönt att det fungerar!

 38. freddan, 20 mars 2011, 17.21Gravatar

  Kan ni fixa Dansbanan i tefteå

 39. Jesper, 20 mars 2011, 22.21Gravatar

  freddan: Två frågor:
  1. Finns detta på SVTPlay? Annars vet jag inte vad du menar.
  2. Har du försökt följa instruktionerna i blogginlägget? Annars är det dags. :-)

 40. Fredrik, 31 mars 2011, 10.02Gravatar

  Stort tack för tipset kring rtmpdump! Har nu laddat ner Stora Maskiner säsong 2 från SVTPlay till sonens stora förtjusning! :-)

 41. Lasse, 3 april 2011, 09.29Gravatar

  Ursäkta men har lite problem med tv6play, får inte nedladdning att funka....
  En tidigare version av din websida tar upp TV6, vet inte om det är aktuellt längre.
  Har tv6play också ändrat eftersom svtplay ändrat en del ?
  Försöker ladda ned RobotWars

 42. Jesper, 3 april 2011, 12.19Gravatar

  Lasse, jag vet tyvärr inte. Har aldrig haft någon koll på hur man får tag på rtmp-adresserna där.

 43. Matte, 17 april 2011, 03.21Gravatar

  Bra guide tack så mycket fick det att fungera efter pillande.

 44. Marco, 20 april 2011, 08.49Gravatar

  Nu börjar jag fixa och trixa, nätets bästa guide! (förutsatt att jag får det att fungera). Stort tack! Keep on! Sharing is Caring!

 45. Marco, 20 april 2011, 08.51Gravatar

  Tillägg: När jag testade Rtmpdump-siten så fungerade den inte. Har inte tittat om någon annan lagt upp något. Men här kommer en länk som jag TROR ska funka. Jag har fått igång nedladdningen, men inte avslutat den än, den står och laddar för fullt.

  http://www.videohelp.com/tools/RTMPDump

 46. Latte, 20 april 2011, 15.34Gravatar

  Jag har kanske missat ngt.:; men det verkar inte fungera längre med vanlig syntax i terminalen (
  rtmpdump -r rtmp://adressen_för_programmet --resume -e -o filnamn.flv) eftersom SVTPlay har tydligen infört s.k. swf verifiering (förmodligen har de förstått att det har blivit "lite för lätt" att ladda ner deras program).

  I alla fall, när man försöker ladda ner nu, så far man (jag i alla fall) meddellande i terminalen innan nerladdningen börjar:

  ERROR: HandleCtrl: Ignoring SWFVerification request, use --swfVfy!
  ERROR: HandleCtrl: Ignoring SWFVerification request, use --swfVfy!

  Nerladdningen börjar, men avbryts kort därefter, och försöker man igen så händer det samma sak. Jag har försökt med -W flaggan; men det fungerar inte av någon anledning.

  Någon har skrivit om att rtmpdump blir förvirrad av vissa saker med swf verifiering och att man kan komma runt detta med ett curl kommando; dessvärre så måste jag leta upp det jag läst igår om det.

  Alla kommentarer kring detta; och särskilt ett tydligt recept på hur man kan komma runt detta problem är mycket välkomna!

 47. Jesper, 20 april 2011, 17.12Gravatar

  Matte/Marco/Latte: Tack för kommentarerna!

  Draget med verifiering var väntat, från min sida, och jag ligger egentligen ännu ett steg före i tankarna ;-). Guiden kommer uppdateras inom kort.

 48. Latte, 20 april 2011, 21.25Gravatar

  He he, Jesper, You'r the man, just bring it on...

  Har hittat (tror jag var din) anvisning om hur man (med curl eller wget) "hjälper" rtmpdump att inte bli "förvirrad" när man använder (vid fösta försöket) -W flaggan; men tyvvär så misstänker jag att min .swf address (den jag använde med --swfVfy -W) är inte den riktiga; den lösningen fick jag inte att funka.
  Det som oroar mig lite är en tråd på webben där problemet med -W (--swfVfy) har diskuterats, (tydligen så funkar det inte alltid som det skall) och svaret från själva Howard Chu (utvecklaren bakom rtmpdump) som inte lät bra för oss övriga stackare.

  Fattar inte vad är (juridiskt) skillnaden mellan att spela in programmen från SVT på en hårddisk/DVD manick, som är inte så dyra idag - direkt från kabel TV; och att spara programmet på datorns HDD.

  Kan inte tänka mig att någon vid sund förnuft vill sprida SVT och andra upphovsrättskydade program till andra; folk laddar ju ner för att se själva när de kan och har tid; och inte behöver jaga tider för program och sätta in timers och liknande mojanger.

  Tråkigt, men som du sa Jesper, väntat...

 49. Staffan, 21 april 2011, 10.40Gravatar

  Hej, och tack för ett bra jobb.
  Jag (inte direkt haj på sånt här) lyckades vid första försöket, dvs efter att ha fått skriva om alltihopa flera gånger innan det blev rätt. Det beror på att jag inte klarar att klistra in i terminalfönstret. Vanliga ctrl-v funkar inte. Med andra ord: det blev många tecken att skriva för hand. Tidskrävande och lätt att göra fel nånstans, vilket jag gjorde 2 eller 3 gånger.
  Så: hur gör jag för att klistra in hela rtmp-adressen i terminalfönstret? (Jag har Windows, xp home edition)

 50. Staffan, 21 april 2011, 11.13Gravatar

  Hej igen,

  jag löste det själv. Man kan bara klistra in textremsor i terminalfönstret i Widowsmiljö med hjälp av högerklickning och "klistra in", inte med ctrl-v, vilket jag först envisades med att försöka med mitt tunnelseende.
  Det var ju inte så besvärligt, till skillnad mot att skriva in rtmp-adressen för hand!
  Staffan

 51. Jesper, 22 april 2011, 17.15Gravatar

  Latte: Nu har jag tittat på't, men jag hittar inga program som kräver swvVerify. Kan du peka ut något så jag mer i detalj kan ta fram instruktioner??

 52. Latte, 24 april 2011, 01.39Gravatar

  Om du hänvisar till det jag skrev tidigare, så finns det ett och annat viktigt att nämna i mitt fall.
  Jag körde tidigare rtmpdump på två olika macar (en intel och en ppc), i terminalen, bash shellen.
  De både installerades (alltså rtmpdump på både maskinerna) utan problem via macports. Om du kollar på rtmp (inte rtmpe; dem har jag inte kollar äne) strömmar för vetenskapens värld på svt, så råkade jag ut för just avbrutna dumpningar och dubbla meddelande när processen påbörjas :

  ERROR: HandleCtrl: Ignoring SWFVerification request, use --swfVfy!
  ERROR: HandleCtrl: Ignoring SWFVerification request, use --swfVfy!

  Jag vet inte om detta inträffar på Linux baserade system, eller andra Unix varianter, men tittar man på en och annan tråd på webben så har flera råkat ut för samma sak: alla GUI som baseras på rtmpdump (det finns ett par) har stött hos flera användare på samma problem.

  Det gicka alltså att köra rtmpdump, eller de appar tidigare, men inte längre.

  Någonstans har jag också läst att rtmpdump från och med versionen 2.2 inte sköter så bra det här med handskakning, så jag tänker kolla under kvällen med v. 2.1

  Jag kan inte komma på mer detaljer, ställ gärna specifika frågor.

  Tack i alla fall för kunskapen och engagemanget!

 53. Jesper, 25 april 2011, 10.33Gravatar

  Nu har jag hittat en av strömmarna som kräver swfVfy! Del 10 av Vetenskapens värld är ett sådant.

  Om man kollar i källkoden för avsnittets html-sida, så finner man följande rad:

  <param name="movie" value="/flash/svtplayer-2011.10.swf" />

  Eftersom adresser som börjar med / i regel är relativa till domännamnet, så är den korrekta adressen till SWF-spelaren http://svtplay.se/flash/svtplayer-2011.10.swf.

  Alltså ska RTMPDump köras med parametern -W http://svtplay.se/flash/svtplayer-2011.10.swf. Och det verkar fungera, åtminstone med v2.3 av RTMPDump som jag har.

  Berätta gärna om det fungerar även för dig!

 54. Latte, 25 april 2011, 14.34Gravatar

  Ja, då är ordningen återställd! Det fungerar utan problem. Felet jag gjorde var (kan tyckas) litet, men viktigt. Tack för tipset; av förståeliga skäl vill jag inte gå in i mer detaljer kring detta. Skönt att kunna se ett program man har missat totallt, när man själv har tid och möjlighet, och utan flash.

  Tack så mycket ännu en gång!

 55. Marco, 26 april 2011, 20.27Gravatar

  Då kommer nästa önskemål. Jag försöker luska ut om det går, och hur man gör för, att använda tekniken och ta hem filmer från ur.se. Tips? Råd?

 56. wyldut, 3 juni 2011, 12.03Gravatar

  GetFLV kan hjälpa dig att ladda ner svtplay.se Videor
  http://www.getflv.net/Svtplay-downloader/index.htm

 57. Jesper, 3 juni 2011, 12.27Gravatar

  wyldut: Tack för tipset. :-)

  Vad gäller just nedladdning från SVT Play så fyller Huggpunkt VHS precis samma funktion, men är både fritt och gratis. Dock har jag inget att anmärka om någon vill betala för GetFLV, som ju verkar ha en hel del funktioner jag antingen inte lagt till ännu eller inte kommer lägga till alls.

 58. Matte, 9 juni 2011, 22.36Gravatar

  Hej testade nyss RTMPDump och fick error via SVTPlay kanske de har gjort om sidan så man inte kan ladda ner via RTMPDump längre Testar Huggpunkt VHS som Jesper nämnde. F åse om det fungerar

 59. Jesper, 9 juni 2011, 22.56Gravatar

  Matte: RTMPDump kan faktiskt vara rätt krångligt att få ordning på när man inte är van att tänka i text-terminala termer, har jag blivit tvungen att inse. :-)

  Om du stöter på något program som inte går att hämta med VHS så vore jag väldigt glad om du kunde skicka en länk, så att jag kan titta på det.

  (Men jag vet redan att vissa "klipp" inte fungerar just nu – det kommer åtgärdas i en senare version.)

 60. Mikael "MMN-o" Nordfeldth, 11 juni 2011, 12.29Gravatar

  Tjaba, vi är några som håller på att bygga ihop olika varianter av 'svtget'. Kika gärna in vår repo på GitHub .)

  Följande hemsida har jag satt upp som allmän informationspunkt. När det väl finns någon bra tjänst som är användarvänlig kan den användas till något bättre än self-promotion:

  http://svtget.se/

 61. Matte, 12 juni 2011, 02.38Gravatar

  Jesper jag får be om ursäkt jag var trött förra gången så jag gjorde ett fel , Jag klistrade inte in Adressen på rätt ställe. Så guiden fungerar men Huggpunkt Programet är smidigare att använda.
  Tack för en bra sida.

 62. Jesper, 12 juni 2011, 10.55Gravatar

  Matte: Det är väl ingen fara. :-) Skönt att VHS fungerar.

  Mikael: Kul att det finns kopieringsvänstrade skript också! Jag har fått uppfattningen att PP/GNU-etiketterade grunkor fyller en funktion som mina stackars kodhärvor aldrig kan fylla, ens om jag hade tjatat om grön filosofi och mer tillåtande licenser* i samma veva. ;-)

  Å den mindre sardoniska sidan – och apropå inlåsning – så sitter jag precis och försöker baxa över all skrapnings- och nedladdningsfunktionalitet i H.VHS till ett lib, i samma takt som jag lär mig Qt/C++. Tanken är att jag ska kunna göra en textversion som beter sig ungefär som SVTPlay.sh, men jag antar att fler projekt kan dra nytta av koden när den väl är användbar. Om man nu står ut med nybörjarkoden och de rätt häftiga Qt-beroendena.

 63. Erik, 27 juni 2011, 12.13Gravatar

  Hej! Måste man använda Huggpunkt i wine när det ju använder qt som finns att ladda hem till ubuntu? I wine måste man ju då också ha flash installerat och det vet jag inte hur man ordnar. Jag undrar även hur man får hem http://svtplay.se/v/1371186/oppet_arkiv/en_resa_genom_varmland_ar_1943 ? Varken rtmpdump, downloadhelper eller unplug kan spara hem det och en hel del andra program ur arkivet. Kanske använder de rtsp istället? Mplayer eller ffmpeg tycks hursomhelst inte heller kunna rå på dem.

 64. Jesper, 27 juni 2011, 17.26Gravatar

  Erik: Huggpunkt är den här bloggen, så den kan du nog använda på de flesta plattformar. ;-)

  VHS borde vara halvt om halvt möjligt att kompilera för linux-baserade system, men jag har inte själv tagit mig för att prova. En lång historia kort: Jag kan inte köra BSD just nu, eftersom min nya maskin har ett grafikkort som X11 inte hittat stöd för än. Därför finns VHS bara för Windows i nuläget. Nästa OS jag själv kommer fixa är OpenBSD, och när det är gjort borde varianter för Ubuntu och andra GNU-plattformar vara en rätt smal sak. Kanske till och med OSX. Det var ju därför jag valde att lära mig Qt för det här projektet, precis som du säger. :-)

  Angående din länk, så var det tur jag stötte på den nu innan jag släpper 0.3. Visst är det rtmp, inte rtsp, men sidan var ändå litet annorlunda än de jag sett hittills. Även SVTPlay.sh behöver uppdateras för att hantera den där.

  $ rtmpdump -o utfil.flv -r rtmp://fl1.c00928.cdn.qbrick.com/00928/_d efinst_/kluster/20081210/oa_43-1943-0000-kino244-varmland -W http://svtplay.se/flash/svtplayer-2011.13.swf

  Det fungerar.

 65. Jesper, 27 juni 2011, 18.01Gravatar

  Glömde förresten nämna att man inte behöver ha Flash för att köra H.VHS. I nästa version kan man stänga av Flash, eftersom det egentligen är litet trevligare att surfa runt på sådana här sajter då. :-)

 66. Emil, 12 september 2011, 11.26Gravatar

  Jag har tidigare använt Stream Transport för att hämta i första hand barnprogram från SVT Play och det har gått utmärkt. Nu vill jag hämta senaste programmet från STCC och det går inte alls, varken med Stream Transport eller med H.VHS.

  Är detta en annan typ av strömning som inte går att ta hem? : (

  http://svtplay.se/v/2530581/stcc/stcc_11_9?cb,a1364159,1,f,-1/pb,a1364158,1,f,-1/pl,v,,2514326/sb,p103753,1,f,-1

 67. Jesper, 12 september 2011, 11.56Gravatar

  Emil: Ledsen att behöva säga det, men för mig fungerar det utmärkt, åtminstone när jag försöker med högsta samt lägsta bandbredd. Givetvis finns något fel någonstans som ligger bakom att din hämtning inte fungerar, men eftersom det fungerar för mig, så kan jag inte lista ut vad som går snett.

  Det finns en drös mystiska problem som beror på att versionen av nedladdningsbiblioteket i H.VHS 0.3.1 (librtmp) är en utvecklingsversion. Orsaken till att jag använt en sådan, är att flera sajter började med nya typer av strömmar och inte gick att hämta med den senaste stabila versionen av librtmp. Det kommer åtgärdas till version 0.3.2, som enbart kommer tillföra buggfixar, men den kommer tyvärr inte dyka upp förrän längre fram i höst.

  En tillfällig lösning är eventuellt att du följer guiden som du kommenterat (i stället för att använda H.VHS som ju ligger på en annan sida ;-) så är kommandot detta:

  rtmpdump -r rtmp://fl11.c90807.cdn.qbrick.com/90807/_definst_/kluster/20110911/GEOSEMOBIL_0911-STCC-PLAY-mp4-d-v1.mp4 -o stcc.mp4

  Du rekommenderas då att använda windows-builden av rtmpdump från 2011-07-25.

 68. Emil, 12 september 2011, 12.21Gravatar

  Oj vad snabb du var Jesper! : ) Och tack för ett ännu bättre program än min förra favorit! : )

  Det funkar lyckligtvis för mig också nu. Lite oklart varför det inte funkade först trots många försök. Jag testade olika kvaliteter och att öppna på olika sätt, samt klassikern lite omstarter av program o dator osv. Till slut funkade det.

  Stream Transport ger förresten följande felrapport, vet inte om det är intressant för din del?
  CRTMPDownload::InnerProcessDataDriverExp::Data-driven threads stopped unexpectedly because of (CRTMPStream.cpp:225:Failed to recv data.Error:(10053:Unknown error).)

 69. Brain, 30 september 2011, 00.26Gravatar

  Wow, det här fungerade alldeles utmärkt, och så värst krångligt var det inte, ens i Windows. Big up för denna utförliga guide.

 70. SnurreSrpett, 3 oktober 2011, 23.27Gravatar

  Försöker att ladda hem ett avsnitt av serien "Friday Night Dinner" från SVTPlay nu, kör via cmd i windows XP på en gammal dator.

  Länken jag får upp när jag tittar på sidans källkod är:
  rtmp://fl11.c90807.cdn.qbrick.com/90807/_definst_/kluster/20111003/GEOSEMOBIL_110930FRIDAY-PLAY-mp4-d-v1

  Det jag skriver in i prompten är:
  rtmpdump -r rtmpe://fl11.c90807.cdn.qbrick.com/90807/_definst_ -y mp4:kluster/20111003/GEOSEMOBIL_110930FRIDAY-PLAY-mp4-d-v1 -o fnd.flv

  Nedladdningen avbryts dock efter ca 2.3 procent.
  Jag lyckas pressa den lite över 2.3, till t.ex. 4 genom att köra kommandot igen men med " -e" efter.
  Sen bryts det på nytt och därefter får jag upp fel meddelanden som:
  "WARNING: Stream does not start with requested frame, ignoring data"
  "WARNING: Stream does not start with requested FLV frame, ignoring data"
  "ERROR RTMP_ReadPacket, failed to read RTMP packet header"

  osv...
  Jag fick tipset att då köra "-k num" efter strängen, vilket ibland gör att den tar någon procent till men ibland börjar den istället om från 0...
  Jag lyckas inte få hem mer än 7-8 procent som max!

  Gör jag något fel, lyckas ni andra bättre?

  MVH Snurre

 71. Jesper, 3 oktober 2011, 23.58Gravatar

  Bästa Snurre.

  Kommandot du söker är:

  rtmpdump.exe -r rtmp://fl11.c90807.cdn.qbrick.com/90807/_definst_/kluster/20111003/GEOSEMOBIL_110930FRIDAY-PLAY-mp4-d-v1.mp4 -o temp.mp4 -W http://svtplay.se/flash/svtplayer-2011.13.swf

  Det är samma kommando som du får om du följer guiden i inlägget. :-)

  Du kan även prova H.VHS.

 72. al, 22 november 2011, 23.27Gravatar

  Lite utanför det hela men har någon lyckats spara/ladda ner första avsnittet ur den nuvarande säsongen med 2,5 män? (Det första med Ashton Kutcher alltså) Avsnittet försvann ju från den fria playsighten hos tv6 och flyttades över till någon annan sight där de ska ha betalt. Vore MYCKET tacksam för en kopia!

 73. Roger Johansson, 23 november 2011, 08.07Gravatar

  Hejsan! Allt funkar perfekt när jag försökte spela av "Allt för Sverige" i svt play. Men blev lite besviken när jag sedan tittade på det. Efter ca 4 min så bröt det, då var det slut. Det tog inte med hela programmet. Gjorde jag något fel?
  Mvh Roger

 74. Jesper, 25 november 2011, 12.22Gravatar

  al: Jag är rädd att min blogg är helt fel forum för er som vill pyssla med fildelning.

  Roger: Det är svårt att svara på frågan om du inte visar med vilka parametrar du försöker köra rtmpdump. Kolla annars gärna tidigare frågor bland kommentarerna. En del problem som kan uppstå har redan retts ut där. :-)

 75. malte, 13 december 2011, 16.26Gravatar

  Hej - jag bor i Sydafrika och önskar se SVTPlay och TV4play. Det funkar ibland men ofta är min Internetanslutning så låg att det bara blir hack. Därför vill jag spela in när hastigheten är hög - sent på kvällen eller natten - och titta på dem på TV'n senare. Den tar USB minnen.
  Jag har en MacBook pro med Lion OS.
  Har Du tips och gärna anvisning är jag tacksam.
  Mvh - Malte

 76. Jesper, 13 december 2011, 18.56Gravatar

  malte: Jag undviker hängivet allt som härrör från Apple, och har tyvärr ingen vidare koll. Mitt enda tips är att du rotar runt på MacPorts och listar ut hur du får till en fungerande rtmpdump-installation. När du väl fått rtmpdump att fungera kan du använda det i ett terminalfönster precis som vilken unix-användare som helst. Då fungerar guiden för dig också, med andra ord. :-)

 77. john, 19 december 2011, 18.56Gravatar

  Har ni sett denna?

  http://blogg.svt.se/testbild/2011/12/vinnande-koncept-gors-om-i-grunden/

  Vad innebär det för detta fantastiska program?

 78. Jesper, 19 december 2011, 20.43Gravatar

  john: Tack för tipset! Det där hade jag ännu inte sett. Jag har skrivit ett snabbt svar i diskussionsforumet, eftersom det fanns en tråd där som nyss varit inne på varåt SVT Play är på väg. Ämnet fick en egen tråd på forumet.

 79. Tommy, 3 januari 2012, 15.12Gravatar

  Tänkte bara säga att det är viktigt med stort "-W" för swfvfy kommandot, i alla fall på Mac! Har suttit en timme å kliat håret av mig tills jag bytte ut w till W då det fungerade direkt!

 80. Victor, 4 januari 2012, 20.11Gravatar

  Hej, jag försökte att ladda ner Rapport som sändes förut kl 19:30 via SVTPlay. Jag använde mig av "-v" på slutet eftersom att det var en live-stream. Men sen programmet är färdigt och jag provar att spela upp filen så är det ingen bild alls, och den verkar inte spela upp i över huvud taget, fast det går att spola fram i klippet.

 81. Isaac, 28 mars 2012, 12.46Gravatar

  Hej Jesper!

  Jag har en del problem med att ladda ner en livesändning, närmare bestämt SVT Forum. Jag använder Mac, och jag har rtmpDump och pirateplayer installerat. Jag kan knappt någonting om Terminal, men så här ser kommandot som jag använde i Terminal ut:

  rtmpdump -o "rtmp://fl10.c00928.cdn.qbrick.com/00928/webb3_720p" -r "path ~/Desktop/SVT Play" -v

  Vilket bara gav mig felmeddelandet: command not found

  Jättetacksam för hjälp!

 82. Jesper, 28 mars 2012, 12.59Gravatar

  Isaac: Hej! För det första ser ditt kommando konstigt ut. Bort med "path", byt plats på -o och -r och lägg till ett filnamn att spara till! Så här:

  $ rtmpdump -r "rtmp://fl10.c00928.cdn.qbrick.com/00928/webb3_720p" -o "~/Desktop/SVT Play/FILNAMN.flv" -v

  "Command not found" betyder dock förmodligen att ditt skal inte hittar något rtmpdump att köra. Du behöver ange sökvägen till rtmpdump i kommandot. Jag vet inte hur man tar reda på sökvägar genom OSX grafiska gränssnitt, men vill du använda dig av BSD-bitarna av OSX i stället kan du hitta rtmpdump så här:

  $ find / -name 'rtmpdump' -type f

  Drabbas du av flera fynd så får du undersöka dem för att lista ut vilken du faktiskt ska använda. Sedan kör du kommandot så här:

  $ /sökväg/till/rtmpdump -r "rtmp://fl10.c00928.cdn.qbrick.com/00928/webb3_720p" -o "~/Desktop/SVT Play/FILNAMN.flv" -v

  Hoppas detta hjälper. :-)

 83. Isaac, 29 mars 2012, 12.43Gravatar

  Hej igen!

  Snabbt svar, vilken service! :) Dessvärre funkade inget av kommandona, så finns det något sätt att spela in direkt från rtmpDump? Eller kanske med VLC, som ju har stöd för både inspelning och rtmp.

 84. Jesper, 29 mars 2012, 13.07Gravatar

  Vid den här tiden på dagen sitter jag vanligtvis här, så det är rätt lätt att få svar nu. :-)

  Med VLC kan du för all del prova Media->Konvertera/Spara->Nätvärk, men jag tror ändå du har störst chanser att lyckas om du ger kommandoradsvarianten ett försök till.

  Eftersom jag inte vet vad "inget funkade" betyder att du fick för felmeddelande tvingas jag gissa, och min gissning är att du inte har ordning på sökvägen till rtmpdump. Ett alternativ du har är att använda kommandona "ls", "cd katalog" och "cd .." för att navigera till den mapp som rtmpdump ligger i innan du försöker starta det. (Om du "står" i rätt mapp, så är sökvägen till rtmpdump "./rtmpdump", dvs kommandot börjar:

  $ ./rtmpdump -r "... (och så vidare)

  Sedan ska du inte skriva det där "$"-tecken jag infogat före kommandona, om du gjort det – vilket kanske inte är helt självklart inser jag nu. I redovisningar av terminalkommandon används ofta $ eller % för att skilja ut rader med kommandon som ska matas in av användaren.

  Till sist, hoppa inte över steg 7 i guiden i inlägget. Det verkar vara mer eller mindre obligatoriskt numera.

 85. Isaac, 29 mars 2012, 13.42Gravatar

  Efter lite trial and error så är jag en bra bit på vägen, men inte riktigt där än.

  Så här ser hela loggen ut:

  Last login: Thu Mar 29 13:36:23 on ttys011
  Isaacs-MacBook-Pro:~ isanor$ /Applications/rtmpDump/rtmpDump -r rtmp://fl10.c00928.cdn.qbrick.com/00928/webb3_720p -o ~/Skrivbord/test/svtplay.flv -v
  RTMPDump v2.2d
  (c) 2010 Andrej Stepanchuk, Howard Chu, The Flvstreamer Team; license: GPL
  Failed to open file! /Users/isanor/Skrivbord/test/svtplay.flv

 86. Jesper, 29 mars 2012, 13.50Gravatar

  Aha! "Failed to open file" kan bero på något av följande:

  • Mappen /Users/isanor/Skrivbord/test/ finns inte.
  • Mappen finns men är skrivskyddad.
  • Filen /Users/isanor/Skrivbord/test/svtplay.flv finns redan och är skrivskyddad.
 87. Isaac, 29 mars 2012, 14.02Gravatar

  Mappen finns. Jag har provat att pathen funkar genom ett direkt "gå till mapp"-kommando som finns i Finder. Mappen är inte heller skrivskyddad så vitt jag vet. Jag ändrade behörigheter så att alla alternativ hade läs- och skrivbehörigheter och provade igen men samma resultat som innan. Filen finns inte heller redan.

 88. Jesper, 29 mars 2012, 14.23Gravatar

  Skumt. Prova i så fall att först köra ett enkelt cd för att ställa dig i din användarkatalog, och kör sedan rtmpdump med -o ./test.flv i stället för den längre sökvägen.

  Fungerar det så borde du kolla om någon av mapparna i den förra sökvägen ska stavas annorlunda vad gäller stora och små bokstäver. Jag vet rätt litet om Finder, men det kan hända att stora och små saknar betydelse där. För terminalkommandon är det däremot mycket noga. Du borde kunna prova om sökvägen är korrekt med "cd /Users/isanor/Skrivbord/test/" i terminalen.

  Om inget hjälper kan det mycket väl vara din variant av rtmpdump som är märklig. Att den heter "rtmpDump" i stället för (det korrekta) "rtmpdump" får mig att tänka att du kanske fått tag på en variant som någon listig person gjort omöjlig att använda på det vanliga viset.

  En normal variant av rtmpdump 2.3 verkar finnas på MacPorts.

 89. Isaac, 29 mars 2012, 14.59Gravatar

  Jaaaa! Det funkar ju! :D

  Så här ser kommandot ut:

  /Applications/rtmpDump/rtmpDump -r rtmp://fl10.c00928.cdn.qbrick.com/00928/webb3_720p -o ./test.flv -v

  ... och så här ser loggen i Terminal ut:

  Isaacs-MacBook-Pro:~ isanor$ /Applications/rtmpDump/rtmpDump -r rtmp://fl10.c00928.cdn.qbrick.com/00928/webb3_720p -o ./test.flv -v
  RTMPDump v2.2d
  (c) 2010 Andrej Stepanchuk, Howard Chu, The Flvstreamer Team; license: GPL
  Connecting ...
  INFO: Connected...
  ERROR: rtmp server sent error
  Starting Live Stream
  INFO: Metadata:
  INFO: width 1280.00
  INFO: height 720.00
  INFO: framerate 25.00
  INFO: videodatarate 2300.00
  INFO: videocodecid avc1
  INFO: audiodatarate 96.00
  INFO: audiocodecid mp4a
  58048.000 kB / 194.07 sec

  Det konstiga är dock ERROR-meddelandet, men förhoppningsvis så det gör inget då själva streamen verkar funka utmärkt. Tack så hemskt mycket, Jesper! :D

 90. Jesper, 29 mars 2012, 15.07Gravatar

  Lysande!

  Felmeddelandet är harmlöst så länge hämtningarna påbörjas, och beror bara på att rtmpdump 2.2 är för gammal för att veta hur man skakar hand ordentligt med SVT:s mediaserver.

 91. Isaac, 2 april 2012, 17.50Gravatar

  Hej igen Jesper! Denna gång är det TV3 Play som gäller ;) Jag kunde dessvärre inte hitta rtmp-adressen i källkoden (som du finner här: http://pastebin.com/XeknfU32). Jag såg att du hade lagt upp en guide för TV6 Play (som ju också sköts av Viasat) sedan innan, men det funkade inte för mig. Än en gång gäller det en liveström, då kvalitén där är avsevärt bättre än versionerna som läggs upp efteråt, av någon anledning. Förhoppningsvis så kan man använda samma kommando som innan, fast bara lite justerat. Eller vad säger du?

 92. Jesper, 2 april 2012, 18.50Gravatar

  Isaac: Viasat-kanalerna (TV3, TV6 och TV8) har all relevant information på en annan plats. Ta först reda på video-id för programmet du vill ha tag på, som finns både i källkoden och i i regel i själva adressfältet. I just det där fallet är id-numret 266507.

  Sedan går du till XML-filen på adressen http://viastream.viasat.tv/PlayProduct/[id-nummer], dvs hit. Beroende på vilken webbläsare du har kan filen antingen visas direkt, eller be att få laddas hem. XML går att läsa i en vanlig text-editor, så det är inte särskilt noga hur du gör. :-)

  Vad gäller vilket exakt kommando du ska köra, så är det ungefär detsamma, men du kommer inte undan utan en -W-adress. Den är litet knepig att hitta:

  1. Leta upp den här raden i (den första) sidans källkod:
  swfobject.embedSWF("http://flvplayer.viastream.viasat.tv/flvplayer/play/swf/player.swf?rnd=ETT-NUMMER", "satellite_player"
  1. Kopiera adressen, dvs "http://flvplayer.viastream.viasat.tv/flvplayer/play/swf/player.swf?rnd=ETT-NUMMER".
  2. Klistra in adressen i en ny webbläsartabb och tryck på retur.
  3. Adressen i adressfältet ändras nu. Kopiera den nya adressen, och använd den som -W-parameter till RTMPDump, dvs:
  rtmpdump -r "rtmp://..." -o "min-fil.flv" -W "ADRESS"

  Minns jag rätt är det där allt som krävs.

 93. Isaac, 2 april 2012, 19.41Gravatar

  Så här ser kommandot ut nu: /Applications/rtmpDump/rtmpDump -r rtmp://cp90685.live.edgefcs.net/live/TV3se@15356 -o ./test.flv -W http://flvplayer.viastream.viasat.tv/play/swf/player120328.swf?rnd=1333372259

  Ser det rätt ut? Själva kommandot funkade ju i Terminal, men rtmpdump kunde inte hämta någon stream då den ännu inte är aktiv så jag vet inte helt säkert än. Men visst ska det ändå vara -v på slutet då det är en liveström? Kanske ID-numrerna måste ändras tills imorgon, då det är en ny stream.

  Jag använder för övrigt Firefox, där XML-formatet funkade perfekt, till skilnad från Safari :)

 94. Jesper, 2 april 2012, 20.08Gravatar

  Ja, -v måste du ha. Sedan avslutas inte nödvändigtvis nedladdningen av sig själv. I så fall måste du köra (motsvarande) CTRL-C för att avsluta, eller helt sonika stänga terminalfönstret.

  Det ena numret måste du hämta på nytt, nämligen det här:

  http://flvplayer.viastream.viasat.tv/flvplayer/play/swf/player.swf?rnd=ETT-NUMMER

  Följaktligen kommer du behöva skaffa fram en ny -W-parameter när det är dags att påbörja inspelningen. Numret för video-id kommer däremot vara detsamma.

 95. Isaac, 3 april 2012, 21.19Gravatar

  Kommandot har funkat perfekt till 99%. Då och då så får man upp "failed to read RTMP header". Finns det något som man kan lägga till i kommandot för att den ska fortsätta automatiskt? Jag har redan -e i slutet. Än en gång så gäller det samma stream och samma kommando. Du äger ju, tack så hemskt mycket för all hjälp! :)

 96. Isaac, 3 april 2012, 21.56Gravatar

  För att förtydliga, så här ser felmeddelandet ut:

  475200.000 kB / 1846.92 sec
  Caught signal: 13, cleaning up, just a second...
  ERROR: WriteN, RTMP send error 32 (46 bytes)
  ERROR: RTMP_ReadPacket, failed to read RTMP packet body. len: 19710
  475236.522 kB / 1847.07 sec
  Download may be incomplete (downloaded about 0.00%), try resuming

 97. Jesper, 3 april 2012, 23.43Gravatar

  Noll procent efter 1847 sekunder? Men i vilket fall, kollar du runt i forum på folk som undrar vad det där med WriteN-fel mitt i strömmen beror på, så är åtminstone nio av tio sådana där de glömt använda SWF Verification eller använt det fel. Med andra ord har de fått tok på sin -W/-swfVfy-parameter, eller helt glömt bort den.

  Det går inte att komma förbi med resume, utan du måste hämta en ny adress att mata -W med. (Det där rnd-numret kan mycket väl vara en tidsbegränsning, så att du bara använda det inom ett visst antal minuter från att du fått det.)

 98. Isaac, 4 april 2012, 12.26Gravatar

  Jag har aldrig behövt uppdatera kommandot överhuvudtaget, utan det verkar funka när som helst. Får helt enkelt hålla ett öga på Terminal-fönstret så att det inte avbryts. Än en gång, tack för all hjälp! Terminal-världen verkar kul och jag börjar förstå det hela lite mer. Är det något jag kan göra i gengäld? Rätt så duktigt på Photoshop om du skulle vilja ha någon banner eller så. Du har ju min email så det är bara att fråga :)

 99. Jesper, 4 april 2012, 18.28Gravatar

  Haha, det är lugnt. Eller ja, när det någon okänd gång i framtiden råkar dyka upp en Mac-version av H.VHS får du ju gärna hjälpa till och testköra.

  Även om Darwin, dvs operativsystemet under OS X, är en BSD-variant, så verkar skalet vara Bash, som egentligen hör hemma på Linux-sidan. Beroende på hur mycket till BSD-miljö Apple egentligen skickar med kan du kanske få ut något av någon skriptningsguide, t.ex. den här. :-)

  (Fast du får nog ta det där med en nypa salt, för jag är rätt partisk. Framför en pekarstyrd fönstermiljö som OS X kan jag sitta och klicka mig utmattad utan att lyckas göra vad jag hade tänkt.)

 100. Isaac, 4 april 2012, 19.17Gravatar

  Intressant! Skulle jättegärna betatesta när det blir dags. Just nu använder jag pirateplay vilket har funkat utmärkt. Deras kod finns att hämta på github om jag inte har fel.

  Darwin, BSD, Bash? Hmm, kanske inte riktigt redo att ge mig in den världen än. Håller mig till simplare Terminalkommandon tills dess ;)

 101. Kalle Kuling, 16 april 2012, 06.28Gravatar

  Hejsan!
  Kanon guide som är mycket lätt att förstå! Jag har dock problem att kunna spela upp nerladdat material i min mediaspelare (som är kopplad till TVn). Den är i princip likvärdig med VLC vad gäller läsbara filer. Jag har testat att spara ursprungsfilen från SVT Play i avi, mkv, mpeg och mp4. Inget fungerar. Har dessa filer någon speciell codec? För när jag laddar ner exakt samma avsnitt av ett program från SVT Play, fast från en torrent-sida, då läser min mediaspelare den gallant!

  Därmed SKALL man alltså kunna få det att fungera. Eftersom "Rippare" från torrentsidor lyckats göra SVT Play-material läsbart på min mediaspelare.

 102. Jesper, 16 april 2012, 10.30Gravatar

  Kalle Kuling: Eftersom jag inte vet vad för codec dina piratvideor använder kan jag inte avgöra om SVT Plays videoformat skiljer sig. En mediaspelare som är likvärdig med VLC ska dock klara av filerna du får hem från SVT Play. I VLC kan du klicka Verktyg->Kodekinformation för att se vad en video har för kodek.

  Filerna du hämtar från SVT Play mår förresten bra av att få filändelsen .flv i stället. Det var någon som lurade i mig att .mp4 var korrekt en gång, men så verkar det egentligen inte vara. I en mediaspelare likvärdig med VLC har filändelsen dock ingen betydelse.

 103. Marco, 4 juni 2012, 13.49Gravatar

  Eftersom SVT genomför uppdatering verkar varken Huggpunkts VHS eller Rtmpdump fungera längre, hur löses detta? Några förslag?

 104. Jesper, 4 juni 2012, 18.23Gravatar

  Så snart jag fått min kvarglömda nätkabel med posten kommer jag uppdatera H.VHS, SVTPlay.sh och den här guiden.

 105. Isaac, 4 juni 2012, 18.24Gravatar

  Men pfft, det går inte längre att hitta rtmp-länkarna i källkoden. Är dem gömda i någon XML-fil eller hur ligger det till? Känner inte riktigt för att använda Wireshark för att lista ut länkarna men men...

 106. Marco, 4 juni 2012, 20.23Gravatar

  Jag följer tråden med spänning eftersom jag inte tillhör den kunniga skaran som kan lista ut ett tillvägagångssätt att ta hem SVTplay-videos. Förstår inte poängen med att dölja det, så länge man gör det för privat bruk är det väl lagligt så?

 107. Jesper, 4 juni 2012, 21.09Gravatar

  Isaac: Kollade på det när den nya sajten bara var beta. Om du avslutar adressen till ett program med "?type=embed", och visar källkoden för den sidan, så finns samma strängar där som på den tidigare sajten. Enda skillnaden är att de numera är html-kodade, vilket gör att de inte går att kopiera och klistra in hur som helst.

  Marco: SVT verkar vare sig vilja dölja eller framhäva att man kan hämta programmen. Förmodligen får de inte bistå med nedladdningslänkar för många program på grund av distributionsavtal, men som sagt verkar de å andra sidan inte göra ett dugg för att försöka förhindra nedladdning med t.ex. H.VHS.

 108. Marco, 4 juni 2012, 21.16Gravatar

  Låter väldigt klokt det du säger, de får inte göra allt för enkelt. Men vad jag tyckte var skoj var att det var en annons om arbete överst i scripten, var det info som fanns på sajten också eller en dold annons för folk som gräver i koden? =)

  Lyckas ni ta hem saker med H.VHS? Jag fick det inte att fungera, får ge det ett nytt försök!

  Tack för snabbt svar Jesper!

 109. Marco, 4 juni 2012, 21.32Gravatar

  Försökt igen med H.VHS utan att få det att fungera. Den vill inte slå över till flv-ström så jag antar att den förstår att metoden inte fungerar. Någon rtmp-ström/länk eller vad det heter hittar den inte, så när jag går in i avancerat är den delen rödmarkerad.

 110. Isaac, 4 juni 2012, 23.57Gravatar

  Åhå! Tack än en gång, smarta Jesper. Funkar alldeles utmärkt.

  Marco: Märkte också jobbannonsen. Riktigt smart faktiskt! Kod inom syns aldrig, så vitt jag har förstått.

 111. Isaac, 5 juni 2012, 00.00Gravatar

  Vilken ironi. Försökte själv göra en likadan tagg som var i källkoden på SVT utan att veta att detta kommentarsfält var HTML-känsligt, eller hur man ska säga. Taggen skulle alltså vara mellan inom och syns.

 112. Jesper, 5 juni 2012, 01.04Gravatar

  Marco: H.VHS är inte uppdaterat än, så det är inte konstigt att det inte fungerar. :-)

  Den nya versionen av SVT Play har en egen tråd på diskussionsforumet som förmodligen är enklare att hålla sig uppdaterad med än den här kommentartråden.

 113. Oliver, 17 februari 2013, 15.48Gravatar

  Hej! Nu är det ju över två år sedan som detta inlägg publicerades, men det skulle vara superschysst om du orkade hjälpa mig! Jag försöker ladda ner denna låt http://pitchfork.com/reviews/tracks/14391-eah/ (rtmp-länken är rtmp://s3w1mu85xbnhjc.cloudfront.net/cfx/st), och använder mac. Nu kan jag väldigt lite om terminal, men detta är iallafall det som händer när jag försöker:

  Patrik-Sehlstedt-5:~ oliver$ rtmpdump -o ./test.flv -r rtmp://s3w1mu85xbnhjc.cloudfront.net/cfx/st
  RTMPDump 2.4
  (c) 2010 Andrej Stepanchuk, Howard Chu, The Flvstreamer Team; license: GPL
  Connecting ...
  WARNING: HandShake: client signature does not match!
  INFO: Connected...
  ERROR: rtmp server sent error
  ERROR: rtmp server requested close

  Det skulle uppskattas jättemycket om du kunda hjälpa mig!

Detta inlägg får inte kommenteras