Ladda hem från SR

Det går att ladda hem samtliga Sveriges Radios program, inte bara dem som finns i poddformat. I det här inlägget ska jag berätta hur man gör för att hämta de litet klurigare m4a-filerna, samt hur man tankar hem rtmp-strömmar. I ett påföljande inlägg kommer jag att presentera en uppdatering av mitt gamla radioskript, sedan SR gjort om sin sajt en smula.

Jag kommer att demonstrera tre metoder som går att använda när man vill ladda hem ett klipp, ett program eller spela in en stump från den direktsända webbradion.

Ladda hem med en webbläsare

Den här metoden fungerar för många klipp. De enklaste klippen att ladda hem är dem som är märkta med (MP3). Allt du behöver göra är att högerklicka och spara.

Klipplänk 1

Om det inte är ett sådant MP3-klipp du ska hämta hem, så behöver du göra litet mera än bara klicka. Börja med att högerklicka på klippets länk, som kan se ut på ett par olika sätt:

Klipplänk 2 Klipplänk 3

Ladda hem filen och öppna den i en text-editor. Leta sedan upp -avsnittet i filen:

Det är rad 4 du är intresserad av. Där har du nämligen adressen till ljudfilen. Mata in den i webbläsaren, så hämtas den hem.

Kanske fungerar det inte. Får du istället fram en irriterande mediaspelare inuti webbläsarfönstret á la QuickTime, så måste du vara litet lurig. Skapa i sådana fall ett html-dokument på exempelvis ditt skrivbord, och fyll det med följande innehåll:

Öppna filen i din webbläsare, högerklicka på länken och välj att ladda hem den.

Med cURL istället för webbläsare

Människor som begåvats med att använda cURL kan göra så här istället:

$ curl -LO http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/2888490.m4a

Fast med cURL och ett vettigt skal behöver man inte ladda hem någon fil och öppna den i texteditor. Rabbla istället upp den här ramsan:

URL ska givetvis ersättas med adressen till filen som innehåller adressen till ljudfilen. Citattecknen är viktiga.

Ladda hem i MPlayer

Den här metoden bygger på att det går att spela upp filer direkt från webben i MPlayer.

Till att börja med ska du göra likadant som om du laddat hem med din webbläsare: Högerklicka på länken. Ladda dock inte hem länken, utan kopiera den.

Om du bara vill spela upp klippet i MPlayer, så gör du så här:

$ mplayer -playlist "http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=2886735&codingformat=.m4a&metafile=asx"

För att spara klippet till hårddisken använder du följande formel:

$ mplayer -dumpstream -dumpfile "Sparat radioprogram".m4a -playlist "http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=2886735&codingformat=.m4a&metafile=asx"

En nackdel med detta är att det tar lika lång tid att ladda hem programmet som att lyssna på det. I normalfallet finns inte heller någon fördel – det är helt enkelt bättre att använda föregående metod.

Men när det gäller SR:s äldre klipp och program, som ofta bara finns som rtsp-strömmar, så är det här ett trevligt sätt att hämta hem programmen på.

Spara ljudströmmar med RTMPDump

Den här metoden fungerar för alla rtmp-strömmar, oavsett vad de innehåller. Det finns två sätt att komma åt rtmp-adresser. Det ena är att råka ha dem i en fil sedan tidigare, som jag. :-)

Du behöver förstås installera RTMPDump. (FLVstreamer fungerar taskigt med SR:s strömmar, är min erfarenhet.) Närmare instruktioner för att installera i Windows finns i det här inlägget.

Det andra sättet är att man hittar dem någonstans. Uppenbarligen kommer de numera även som nedladdningsbara .rtmp-filer. Om du inte har någon adress som börjar med rtmp://, utan en http://-adress till en .rtmp-fil, så ladda hem filen och öppna den i en text-editor.

Även den här gången söker du det här avsnittet i filen:

Och även i det här exemplet är det den fjärde raden du är intresserad av.

I det här exemplet råkar rtmp-adressen vara P2:s direktsändning:

rtmp://rtmp-live.sr.se/webbradio/kanaler/p2musik-aac-96

Du kan fuska fram en sändning av högre kvalitet genom att ändra siffran på slutet:

rtmp://rtmp-live.sr.se/webbradio/kanaler/p2musik-aac-192

Eftersom detta är en direktsändning, så fungerar RTMPDump snarare som en inspelningsapparat än ett nedladdningsprogram. Det betyder vad du tror att det betyder: När du startar programmet så börjar det spela in, och när du avslutar det (med CTRL-C) så slutar du spela in.

Nåväl, här är kommandot:

$ rtmpdump -o "Min radioinspelning".m4a -r "rtmp://rtmp-live.sr.se/webbradio/kanaler/p2musik-aac-192" -v

Hade detta inte varit en direktsändning, så skulle det inte ha varit något -v på slutet. Då hade du inte heller behövt avsluta RTMPDump manuellt, eftersom det hade slutat när filen tog slut.

Vill du lyssna på ett program samtidigt som du hämtar hem det – även om det är en direktsändning du spelar in från – så kan du göra så här:

$ mplayer -nocache "Min radioinspelning".m4a

Det var allt. Adjö!

Kommentarer till inlägget

 1. jen, 13 februari 2011, 00.40Gravatar

  Bra guide, tackar.

  "Får du istället fram en irriterande mediaspelare inuti webbläsarfönstret á la QuickTime, så måste du vara litet lurig. Skapa i sådana fall ett html-dokument på exempelvis ditt skrivbord ..."

  Ett snabbt sätt att göra det är att gå till yubnub.com och köra kommandot "save [m4a-filadressen]"

 2. Jesper, 1 mars 2011, 01.15Gravatar

  Den här kommentaren har jag visst missat att svara på. Så nu gör jag det: Tack! :-)

 3. i, 26 juli 2011, 22.11Gravatar

  Finns något sätt att snabba upp sparandet av .m4a-filerna (inte liveströmmen) från sveriges radio? Ibland är hastigheten bara 30kb/s och då får man vänta ett tag på ett lite längre program. Jag testade en "download manager", Free Download Manager tror jag det var, men det hjälpte inte. Känner du till någon lösning?

 4. Jesper, 26 juli 2011, 22.45Gravatar

  Tyvärr inte. RTMP är inte direkt det snällaste protokollet när man vill hämta istället för att strömma. Det rapporterar t.ex. total längd i sekunder i stället för filstorlek, osv. Det enda jag kan tänka mig eventuellt hjälper är att köra någon senare version än 2.3 av rtmpdump, men om det faktiskt förts in några diffar som kan öka hastigheten vet jag inte. (Däremot en del andra diffar, som tar hand om problem med nyare servrar som dykt upp sedan 2.3.)

 5. i, 27 juli 2011, 00.24Gravatar

  Men .m4a-filerna går ju via http. Sveriges radio verka cappa nedladdning av just de filerna. Jag försöker se om det finns någon väg runt det. Teoretiskt borde det väl gå att via en eller flera proxies simultant spara olika bitar av filen och sen montera ihop dem. Men jag vet inte vilka program som kan hjälpa med det eller om det finns några stora praktiska hinder.

 6. Pros, 21 oktober 2011, 20.56Gravatar

  Super tack för guiden. Framför allt "ladda hem med webbläsare" tipset funka för mig, skulle vilja tilläga en sak till en annan mycket bra guide. När man sparar ner länken ska man välja länk namnet inte knappen. För väljer du knappen och "spara som" får du bara sid käll koden och inte den del som innehåller klippet(har suttit och kollat igenom källkoden som lite tids fördriv). Sedan när man ska spara får man döpa den till (valfritt namn.htm) som slut ändelse annars får du hem en oöppnbar aspx fil.

  Sedan är det bara att köra m4a filen genom något conventerings program. Ja kör för egen del "Switch Sound File Converter" och skulle de vara längre program kan man alltid använda ett musik program och klippa bort oönskade delar. Om programet inte finns som pod.

 7. webaake, 21 februari 2012, 09.43Gravatar

  Rätt html adress ovan nämnd vid "entry" kom bara fram om man på sr-sidan valde "Lyssna utan Flash". Dessutom kan man använda wget "url". Långsamt går det - 22 K/s !

 8. ken, 11 april 2012, 21.59Gravatar

  Ja väldigt segt går det. Ingen som hittat ett sätt att öka farten på nedladdningen? Kommer inte över 22K/s och det verkar va ungefär samma fart som att spela upp hela strömmen i realtid och spara samtidigt.

 9. Pelle Sten, 6 mars 2013, 10.46Gravatar

  Eftersom Yubnub ligger nere mer än den är uppe finns det en spegel av tjänsten här: http://yubnub.ktamas.com/

 10. Johnd667320, 10 maj 2014, 12.47Gravatar

  Very efficiently written information. It will be beneficial to everyone who employess it, including myself. Keep up the good work for sure i will check out more posts. kedfkbebekcd

 11. Johnf949528, 10 maj 2014, 12.47Gravatar

  Just wanna input on few general things, The website pattern is perfect, the subject material is real excellent. Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it. by Andre Gide. fdkgegbeefgk

 12. Robert, 28 juni 2014, 10.53Gravatar

  Har du något förslag på hur man kan ladda ner ljudet från Sveriges Radios nya sajt? Det har blivit svårare och jag hittar inte ljudet längre.

 13. Bofredrik, 29 juni 2014, 12.00Gravatar

  På SRs nya hemsida sök upp raden som innehåller topsy/ljudfil. Den ser ut som nedan

  <ref href="http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/2888490.m4a">
  Men saknar . m4a och har en lite annan inledning.
  Kopiera webbaddresen och lägg till .m4a på slutet och få följande
  http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/2888490.m4a
  Detta klistrar du in i webbläsaren. Använd ocskå VLC som kan omvandla .m4a till t.ex .ogg villet mp3 spelare gillar bättre.

 14. Per, 30 september 2014, 21.42Gravatar

  får det inte att fungera från www.sr.se, några tips?

Lämna en kommentar