IPv6, .SE och en brödrost

IPv4-adresserna är äntligen slut, läser jag i Dagens Nyheter. De har talat med Jörgen Eriksson på Stiftelsen .SE om saken. Men vad sjutton är det han säger?

– Just nu påverkas vi inte alls. I förlängningen kommer de flesta att tvingas byta ut sina internetmodem eller routrar. Och de som har riktigt gamla datorer kommer inte att kunna använda dem.

Jörgen Eriksson gissar att datorer som nu har sju till tio år på nacken kommer att tvingas till skroten. Å andra sidan kommer övergången inte att ske över en natt.

Att den alldeles för försenade övergången till IPv6 kommer skapa en fullständigt makaber skrothög av modem, routrar, nätverksskrivare och andra grunkor med inbäddade operativsystem är ingen nyhet. Antingen sitter nätverksstacken på ROM eller så har företagen för länge sedan slutat göra uppdateringar, eftersom de tjänar pengar på att sälja nya apparater i stället.

Å andra sidan kan tillräckligt dumma switchar och dylikt klara övergången utan bekymmer, eftersom de helt enkelt inte tittar närmare på vad det är för något de skickar omkring. (Ett lysande exempel på vad jag menar med »enkelhet« i bloggens tagline.)

Men att man ska behöva skrota sju år gamla datorer låter besynnerligt. Varför då? För att hitta hårdkodade operativsystem måste man ju nästan söka sig ända tillbaka till TI-99/4A, och den första 386-datorn kom redan 1985. Övergången borde alltså inte kunna bli besvärligare än ett operativsystembyte.

Fast det är väl det som är kruxet. Äldre datorer klarar ju inte av att köra dessa moderna monster till OS som Microsoft spottat ur sig de senaste åren, även om XP SP1 – som klarar IPv6 – ska kunna hanka sig fram klart brukligt på flera maskiner som redan kommit upp i tonåren.

Om Apple har skapat samma problem för sina användare, eller om det kanske är deras huvudsakliga affärsidé som skulle vara problemet – alltså inlåsningen – det vet jag inte. Fast saken låter suspekt: OS X har ju IPv6-stöd via KAME (via FreeBSD), och KAME blev färdigt innan Apple började fasa ut PowerPC-stödet ur OSX.

Oavsett vilket, så är det inte hårdvaran det är fel på. Jag har kört IPv6 på 386:or från 1990, här och var i världen står servrar från 1980-talet och väntar på övergången, och…

Den här brödrosten är redo

Den här brödrosten är redo.

…just det. Om en sex år gammal brödrost kan köra IPv6, så ska det väl ändå gå på en dator som är bara något år äldre? Den som tvingas skrota sin dator har blivit blåst av vilka det nu är som försökt göra operativsystemet i fråga. Sannolikt inte för första gången.