Hur min ThinkPad slutade pipa varje grep

»I would rather run Windows than use vi.«"
Theo de Raadt

När jag skaffade ny Thinkpad för något år sedan hade jag läst fel i en hårdvarispec och kunde plötsligt inte köra X.org i OpenBSD, annat än i ett anskrämligt och alldeles för randigt VESA-läge. Sålunda har jag tvingats leva i exil och köra Windows. (Vilket med tanke på mitt val av texteditor ter sig en smula ironiskt i skenet av vem Theo är.)

Det problemet har jag vare sig försökt eller lyckats åtgärda på ett tag, men däremot har jag äntligen lyckats bli av med vad som gränsar på världshistoriens mest bisarra bugg, och då är det ändå Windows vi talar om.

Buggen ter sig så här: Ett godtyckligt antal timmar efter att Windows startat så börjar högtalarna tjuta när jag skriver vissa bokstäver i följd, till exempel kombinationen "gre". Eftersom jag sedan kommer från unix-miljö och har grep i ryggmärgen har detta varit ett år av ilsket pipande i mitt vardagsrum.

Hur har jag inte frågat mig: Vad för slags fullständigt urbota person finner egentligen funktionen pip alltid när jag skriver gre vara en fantastisk idé? Och hur, o, hur har jag inte letat efter orsaken? Timmar! Jag har googlat mig blå, stängt av program för program tills Windows säckat ihop och letat i varenda inställning jag hittat, men helt utan resultat.

Tills i dag. Med något helt annat i hågen råkade jag plötsligt snubbla över ett gammalt blogginlägg där orsak och lösning presenterades.

Orsaken heter Beep. Beep är en drivrutin vars egentliga syfte och funktion är oklara, mer än vad som kan utläsas av hennes namn. Allt vi vet om Beep är att hon lever för att pipa, i synnerhet när jag letar efter något.

I ett svenskt Windows 7 sätter man som följer punkt för Beeps otyg.

 1. Starta om datorn.
 2. Tryck på Windows-tangenten eller före detta Startmeny-knappen.
 3. Skriv "Enhetshanteraren" i sökrutan och tryck retur.
 4. Välj menyalternativet Visa->Visa dolda enheter.
 5. Utvidga Drivrutiner som inte är av Plug and Play-typ.
 6. Dubbelklicka på den lockande drivrutinen Beep.
 7. Välj fliken Drivrutin.
 8. Bort med skiten! Med andra ord: Välj Inaktiverad som typ av autostart.
 9. Starta om datorn.

Den första omstarten är nödvändig eftersom Beep tycks trilskas om Windows varit igång för länge. Den sista omstarten krävs (förmodligen) för att Beep inte ska hänga kvar ens till nästa omstart – och rekommenderas om du vill undvika känslan när du nyss fått stopp på ett års plågeri bara för att drabbas av det ännu en sista gång.

Märk dock, att om du rakt av stoppar Beep, då hamnar du bara i sorgligheter. Beep kommer vägra stoppa, sluta svara och sedan förhindra en ren omstart.

Kommentarer till inlägget

 1. Jesper, 4 september 2012, 20.22Gravatar

  Uppdatering: Eftersom kommentarsfunktionen emellanåt inte beter sig som den ska, råkade en diskussion om det här inlägget dra i gång på forumet i stället. Läs den gärna.

  Värt att meddela är även att problemet med pipande teckenföljder kom tillbaka efter några veckor, trots att Beep fortfarande var inaktiverad. Nu har jag kört OpenBSD i någon knapp månad och problemet finns inte längre, vilket antyder att det är mjukvaru- och Windows-relaterat.

Lämna en kommentar