Halvt förolyckad domänflytt

Under augusti bytte Huggpunkt.org både domänregistrar och webbhotell till Binero, från att tidigare ha haft skilda företag som registrar och webbhotell. Under tiden som flytten pågick var forumen stängda för registrering och publicering.

Tyvärr drog processen alldeles för länge ut på tiden. Detta berodde delvis på ordningen som flytten genomfördes i:

  1. Sätt i gång registrarbytet.
  2. Frys diskussionsforumen, genom att stänga av kontoregistrering och publicering/redigering av inlägg.
  3. Kopiera filer och databas för forumen till det nya webbhotellet.
  4. Lås upp diskussionsforumen på det nya webbhotellet (men låt dem fortsätta vara låsta på det gamla).
  5. Vänta tills bytet av registrar är genomfört.
  6. Sätt i gång ompekning av domänen.
  7. Vänta ett par dygn eller så, tills ompekningen propagerats över internet.
  8. Klar.

Om allt hade gått smidigt, så hade nertiden bara varat i något fåtal dygn. Nu blev det i stället frågan om ett par veckor. Problemet var att Bineros kontrollpanel inte upptäckte att domänöverföringen genomförts. Därför gick inte ompekningen att sätta i gång från vare sig den gamla eller den nya registraren, och alla besökare hamnade på det gamla webbhotellet, där forumen stängts.

När teknisk support färdigställt överföringen manuellt, gick det som grädde på moset inte heller att byta namnservrar för domännamnet. Ytterligare ett manuellt ingrepp krävdes med andra ord. När jag skriver detta är bytet av namnservrar dock i full rullning, vilket inte minst märks på att man kastas fram och tillbaka mellan de olika hotellen. Kaoset beräknas fortgå till senast lördag.

Lärdom? Jo visst, ompekningen borde till fullo ha genomförts före (eller förstås efter) bytet av registrar, i stället för samtidigt. Med andra ord borde steg (1) och (5) ha hänt sist, mellan (7) och (8).