Cirkus Telia, akt 3

Alla inlägg i serien: Akt 1 · Akt 2 · Akt 3

Mobilsvar. Det kan ju vara bra att ha, tänker jag, och aktiverar funktionen genom att ringa röstbrevlådan och trycka på en siffra när jag uppmanas till detta. Ett par timmar kan det ta innan allt är i ordning, berättar roboten i luren.

Men det tar inte ett par timmar. Istället händer inte någonting alls. Under de närmaste tio dagarna aktiverar jag mobilsvaret ytterligare fyra gånger, helt utan att få någon röstbrevlåda. Nu ringer jag Telias support, och får som vanligt prata först med en robot och därefter en kvinna. Kvinnan aktiverar mobilsvaret, och när jag omedelbart därefter slår röstbrevlådan en pling, så är den äntligen i ordning.

Dagen därpå är det dags att beställa bredband till nya lägenheten. Igen. Den första beställningen studsade, eftersom företaget jag beställde från inte »hade några erbjudanden« på den adressen. Bara Telia tycks kunna koppla upp mig därifrån, så ännu en gång tvingas jag ringa deras kundtjänst. (Eller är det support? Varför skiljer de på support och kundtjänst, är det olika saker?)

De vill tydligen veta något mera än bara min nya adress. De behöver antingen telefonnumret som föregående hyresgäst i lägenheten hade, eller också lägenhetens »FB-nummer«. Jag lovar att trolla fram någotdera.

Hyresvärden visar sig inte veta vad FB-nummer är för något (och trots en oerhört lång rad ärenden jag haft hos dem, så är detta första gången jag har anledning att inte vara helt nöjd; min hyresvärd är bra).

Som tur är så hade jag redan tidigare sökt upp den förra hyresgästen, innan han flyttade ifrån min nya lägenhet, och kunde slå honom en signal. Snart satt jag på det där telefonnumret han hade när han bodde där.

När jag nu ringer till Telia igen, så vet jag redan vad för abonnemang jag ska ha, eftersom jag redde ut det vid det förra samtalet. Mannen (!) jag pratar med kallar mig kungligt nog för "Ni". Han meddelar att telefonnumret jag fått av killen som använt det i lägenheten är felaktigt, men hittar strax ett annat nummer som han menar stämmer.

Det är litet märkligt, för jag och min nya lägenhets tidigare hyresgäst dubbelkollade tillsammans att jag fått rätt nummer. Dessutom kunde ju Telia inte hitta några nummer alls för lägenheten när jag talade med dem någon halvtimme tidigare, medan de nu helt plötsligt kunde hitta både riktiga och felaktiga nummer.

I vilket fall så ser vi till att allt beställs. Av någon märklig anledning blir totalsumman ungefär två tusen kronor lägre om jag inte beställer endast bredband, utan därpå även bredbandstelefoni. Det kostar för det första litet mindre i månaden, och för det andra så slipper jag betala femtonhundra kronor i anslutningsavgift.

(Får någon för sig att jag kanske blivit lurad? Kanske det, men tji är vad de får i sådana fall: Jag spelar alltid in mina köp-samtal, och är noga med att repetera allt jag får höra, och få det bekräftat av försäljaren. Den enda nackdelen med den modellen, kan jag säga nu i efterhand, är att Telia fakturerar utan att någonstans berätta vad sjutton det är som jag betalar för.)

Nåväl. När jag efter bredbandsbeställningen lägger på, så får jag SMS. Någon har ringt mitt nya mobilsvar! Jag ringer genast för att lyssna.

Men något meddelande får jag inte höra. Istället får jag kämpa mot två kvinnliga robotar som tycks ha sammansvurit sig mot mig. Den första roboten berättar väldigt gärna om nyheter i Telia mobilsvar när jag ringer upp, men tycks i övrigt ha till huvuduppgift att läsa upp godtyckliga menyalternativ för mig.

När jag trycker på något av hennes menyalternativ, så tar den andra roboten över. Hon berättar att om jag trycker stjärna så får jag höra det senast uppspelade meddelandet. Det vill jag gärna göra, så jag trycker stjärna. Då tar den första roboten över igen. Hon säger först »startläge«, och läser därefter upp en av alla sina menyer. Ett av hennes menyalterativ är att lyssna på meddelanden. Det vill jag göra, och trycker på ett.

Därvid tar den andra roboten åter över, och frågar mig om det är första gången jag kontaktar dem i detta ärende. Ja, svarar jag, för jag har aldrig ringt mobilsvaret för att lyssna av ett lämnat meddelande tidigare. Men trots att jag svarar lydigt på frågan så får jag inte höra något meddelande.

Nu snurrar jag runt ett rätt så rejält tag mellan menyer och robotar, stjärnor och startlägen, men något meddelande får jag aldrig höra. Ibland svarar jag att det är första gången jag kontaktar de båda robotarna i detta ärende, andra gånger att det minsann inte är den första. Oavsett vilket så får jag inte höra mitt meddelande. Inte heller hjälper det att lyda några andra instruktioner som antyder att jag kan få höra mitt meddelande om jag bara är snäll och trycker på rätt knapp.

Efter en kvart eller så, så får den första roboten plötsligt för sig att jag har ett gammalt meddelande. Gammalt? Sedan när? Inte heller får jag höra det, tydligen. Däremot får jag gång efter annan höra att jag kan trycka på stjärna om jag vill höra det senast uppspelade meddelandet.

Var är mitt meddelande? Hur kan det vara gammalt redan? Det kom ju nyss! Jag har ju aldrig hört det! Det har gått tjugo minuter. Jag gråter inombords, och känner mig som jag plötsligt är huvudpersonen i Brazil.

Till slut väljer jag från någon meny att jag vill ha hjälp, för ibland berättade den första roboten att jag kunde få det. Nu läser hon upp helt nya siffror som ingen någonsin berättat att jag kan trycka på. De verkar lovande: Man kan trycka 9 för nästa meddelande, 7 för föregående meddelande, och tacknämligt nog för den robottrötte så kan man trycka 8 om man vill ta en paus.

Men hon berättar inte när jag ska trycka på dem. Jag försöker direkt, men då händer ingenting alls.

Jag pratar därefter länge med robotarna, går vilse bland menyer, meddelanden och tjänstvilliga men fullständigt sammanhangslösa frågor om det ena och det andra, och provar givetvis att trycka 6 och 9 i litet olika sammanhang. Till slut lyckas jag faktiskt få den första roboten att säga något jag känner igen, nämligen »togs emot«-meddelandet. Äntligen ska jag få höra mitt meddelande!

Men något meddelande kommer inte. Istället kommer en av alla menyer.

Raskt försöker jag genomföra samma magiska knappkombination som nyss, och hamnar till slut åter vid det där »togs emot«-beskedet. Den här gången lyssnade jag hela tiden extra noga, och lade märkte till att mitt röstbrevlådemeddelande faktiskt spelades upp innan roboten berättade när det togs emot.

Varför hörde jag då inte meddelandet redan första gången? Jo, meddelandet lyder: »Klick«.

Stunden griper mig i maggropen. Jag måste höra det förbannade meddelandet en gång till, och enligt den andra robotens instruktioner trycker jag därför på stjärna. Men då tar menyroboten över, och istället för mitt meddelande så får jag höra att jag nått fram till »startläge«.

Nu orkar jag inte mera robot, och trycker på 8 för att ta en paus. Roboten ignorerar mig och pratar på med sina menyalternativ, eller om den andra roboten tog över, jag minns inte.

Det är dags att ge upp. Jag orkar ändå inte höra det förbannade klicket en gång till. Nu vill jag ta bort det, utradera det från jorden.

Men det är lättare sagt än gjort. För att ta bort det, så ska jag enligt roboten trycka på 6. Första gången jag lyckades komma till hjälp-menyn, men godtyckligt nog inte de följande tre gångerna jag lyssnade på samma budskap, så fick jag även reda på att jag måste trycka på den där sexan under tiden som meddelandet jag vill radera spelas upp. Eftersom meddelandet bara består av ett klick, så har jag knappast så mycket som en halv sekund på mig att träffa knappen. På tredje försöket misslyckas jag inte.

Nu är meddelandet äntligen borta. Vid det här laget är jag så trött på Telias robotar att jag överväger att ringa supporten och stänga av mitt mobilsvar igen, men så snart jag minns att de har en robot som svarar åt dem så låter jag bli.

Men vem var det förresten som hade ringt? Vad för människa var det som enbart lämnade en pålagd lur i röstbrevlådan, och därigenom orsakade mig en halvtimme av frustrerat slagsmål med två av Telias korkade robotbruttor?

Jag provar litet grand att söka på numret som stod i röstbrevlåde-SMS:et via telefonkataloger på nätet, men allt jag får reda på är att det ser ut att gå till någon adress i Timrå. Jag känner väl ingen i Timrå?

Till slut kollar jag VemRingde.se, och där fanns numret.

Så, vem var det som fucking ringde?

Det var en robot. Det var Telias automatiska kundundersökningsrobot som hade ringt. När jag visade mig vara upptagen med att beställa bredband från Telia, så lämnade hon ett besviket klick i min röstbrevlåda.

Sedermera har den där andra röstbrevlåde-roboten försvunnit spårlöst, hon som frågade vilken gång i ordningen jag kontaktade dem i detta ärende och berättade om att jag kan trycka stjärna. Kanske fick hon sparken.

Alla mysterier är alltså någotsånär lösta.

Utom ett: När kundundersökningsroboten talade med mitt mobilsvar, så hade jag egentligen redan aktiverat (och vid ett par tillfällen fått användning för) funktionen samtal väntar, alltså den där som gör att det låter tut tut i luren, när någon annan än den man pratar med ringer, och så ser man vem det är på mobilen. Tydligen så tog sig Telia-roboten förbi den funktionen, och hamnade direkt i röstbrevlådan.

Men jag förvånas inte längre. Telia och telefoni hör liksom inte riktigt samman.

Robotar

SLUT PÅ TREDJE AKTEN
Efter pausen stundar den spännande fjärde akten,
i vilken jag är utan bredband väldigt länge,
och köper Telia-produkter som inte finns.

Alla inlägg i serien: Akt 1 · Akt 2 · Akt 3

Kommentarer till inlägget

 1. syrrot, 1 december 2010, 18.51Gravatar

  trots att jag fått höra om just det här innan, så är det sjukt kul att läsa. fast min övertygelse om att allt ska bli bättre när jag byter till telia börjar tappa färg.

 2. Biffelina, 7 december 2010, 15.02Gravatar

  Tips! Ditt meddelande var givetvis ett välkomstmeddelandet från Telia som talade om hur du skall använda tjänsten....

 3. Jesper, 7 december 2010, 15.36Gravatar

  Tack för tipset, Biffelina!

  Tyvärr har du dock fel. Om det inte förstås är så, att när Telia ska informera om hur man använder tjänsten, så väljer de att berätta om helt andra saker än just hur den ska användas.

  Som framgår av texten fick jag annars massor av olika meddelanden, så det är svårt att veta vilket av dem du egentligen syftar på.

  Meddelandet som lämnats på mobilsvaret kom från telefonnumret 08-12027000, som tillhör Telias automatiska kundtjänstutvärderingsrobot.

  De övriga meddelanden jag fick under mina samtal till röstbrevlådan, från de bägge robotarna som härjade där just den dagen, använde sig inte av vare sig ordet eller konceptet "välkommen". Det närmaste något sådant jag kom var ett meddelande om vissa nyheter i röstbrevlådetjänsten, typ "Du vet väl att du numera även kan …", som om jag var en tidigare användare som behövde uppdateras med vissa nya funktioner. Så var ju inte fallet.

  Allt detta framgår för övrigt av inlägget ovan.

Lämna en kommentar