Batterivård

Hej! Den här bloggen handlar om datorer, om internet, IT och allt det där andra som hör till. Jag skriver visserligen sällan om det, men att som tidigare plötsligt dumpa nörderier i min vanliga blogg var ingen höjdare, insåg jag till slut. Någon presentation har jag inte lust med, så jag går rakt på sak.

Nu har jag äntligen fått en anledning att skriva om någonting här. Idag kom mitt nya batteri till min dator kristina! Tyvärr finns också än inte särskilt rolig anledning att berätta om batterivård, men nyttan blir ju desto större.

Det goda i att ta hand om sina batterier till knädatorn, förutom att man undviker eldsvådor, är att batteriet håller längre. Följ anvisningarna nedan om du har ett Lithiumjon-batteri. Om du har den gamla typen av kadmiumbatterier, följ dem istället inte.

  1. Ta alltid ur batteriet när datorn sitter i väggen. Varma batterier kan börja brinna, kalla är mera fredliga av sig.
  2. Håll laddningen mellan 20% och 80%. Om möjligt, alltså. Att ladda batteriet lägre eller högre än de gränsvärdena sliter mera på det än nödvändigt.
  3. Töm aldrig batteriet helt. Om allting fungerar som det ska, så sköter datorn detta åt dig genom att stänga av när laddningen blir farligt låg. Men det slår fel ibland! Töms batteriet helt på laddning, kan det hända att det aldrig tar emot någon ström mer, och förblir dött.
  4. Eftersträva att hålla batteriet 40% laddat. För de allra flesta Lithiumjon-batterier ligger den optimala laddningen därikring. När du inte använder batteriet för att driva datorn, försök att hålla laddning kring 40%.
  5. Utsätt batteriet för så lite värme som möjligt. Värme sliter på det. Om det alls är möjligt, ladda batteriet med datorn avstängd så att den inte värmer upp batteriet i onödan.

Och förstås, ha datorn avstängd när du inte använder den. Men det hör till miljövård, inte batterivård.