Avinstallation – Lenovo style

I kväll en berättelse om tur i oturen. Jag är en på flera sätt paranoid stackare, och vistelsen i Windows har inte gjort saken bättre. När något program inte verkar bete sig som det borde drar jag i regel i gång top, pftop och greppar fstat. En pkill -9 senare kör jag programmet under systrace. I Windows får jag visst nöja mig med den här "resurshanteraren".

I kväll fick jag för mig att byta upp programvaran för Bluetooth.

Steg 1: Hämta och kör den nya versionen från Lenovo.

Men någon befängd anledning vägrar installationen bli färdig. I sista sekund kommer en trotsruta, och så rullas allting tillbaka: Först tas den nya programvaran bort igen, och sedan återställs den tidigare.

Jag kunde låtit saken vara med detta, men återställningen är trasig. Övningen omintetgjorde all Bluetooth-funktionalitet på datorn.

Så vad ska jag göra? Harhjärtad och med suckarna flygande genom rummet bestämmer jag mig för att inte trixa med några filer hit eller dit, utan helt enkelt avinstallera den gamla programvaran på det gamla vanliga viset, och sedan försöka med den nya igen. Det värsta som kan hända är ju att jag får klara mig med Microsofts programvara, tänker jag (och har förfärligt fel).

Steg 2: Prova inte detta hemma. Upp med kontrollpanelen, fram med skämtet till pakethanterare, och tröck på avinstallera för Bluetooth with Enhanced Data Rate Software eller vad skräpet nu hette.

En progress-ruta meddelar omedelbart att Bluetooth konfigureras. Rutan har ingen kryssknapp, ingen avbryt-knapp, och faktiskt inga knappar alls. Efter några sekunder får jag veta att konfigurationen är färdig om nio sekunder. Efter ytterligare ett par sekunder är det tretton sekunder kvar, och under ungefär dubbelt så lång tid fortsätter det vara just tretton sekunder kvar. En förfärligt långsam konfiguration.

Hårddisklampan är på ovanligt bra humör.

Det är nu jag ballar ur. Resursövervakaren meddelar ingen diskaktivitet jag förstår mig på, och det kan väl knappast skada, så jag tvångsavslutar Microsoft Installer-processen.

Sedan är det kört. Med internet är det lätt att vara efterklok. Just den här avinstalleraren är inte riktigt som andra. I stället för att ta bort sitt program, som avinstallerare brukar, så tar den bort allt på C:\.

ALLT.

Men jag stoppade den innan den hann äta upp mer än 20GB. Som tur är verkar den ha följt något slags kronologisk ordning. Det första jag gjorde med datorn var att föra över dokument från min förra, och det sista jag gjorde var att installera program. Alltså försvann program och en del uppdaterade Windows-komponenter, men inga dokument.

Lenovo känner till problemet, men "kan inte reproducera" och låtsas inte om något. Samma different-tänk som Apple.

Efter omstart och inloggning väljer Windows att omedelbart, men lugnt och kontrollerat, stänga av datorn. Efter nästa start är Windows inte längre "äkta".

Steg 3: Leta fram System Recovery-skivorna jag brände när jag fick datorn, var de nu tagit vägen.

Jag återkommer. Paranoidare än någonsin. (Kommer inte de där radeon-drivisarna för X11 snart?)