Att tröttna på reklamen

För någon vecka sedan blev jag varse att någon meningslös rackare anmält en obefintlig epostadress på en av mina domäner till ett företags nyhetsbrev.

Jag gillar såklart inte skräppost, och därför har jag ett bra och enkelt spamfilter (bmf) integrerat via procmail.

Filtret tränar jag dock enbart på sådan skräppost som inte har någon tydlig avsändare. När något spårbart företag däremot skickar ut sina (vanligtvis legitima) nyhetsbrev, så vill jag inte att de ska fastna i filtret. Därför lägger jag ned en del tid på att bli av med sådana utskick, istället för att bara träna filtret på dem.

Men hur blir jag av med dem då? Vanligtvis läxar jag helt enkelt upp avsändaren genom att berätta på vilket eller vilka sätt deras utskick bryter mot lagen:

Huvudregeln är att det är förbjudet att skicka e-postreklam till konsumenter och enskilda firmor. Företag får bara skicka e-postreklam om mottagaren i förväg har tackat ja till att få reklam från företaget. Tidigare var det tillåtet att skicka e-postreklam om mottagaren inte hade tackat nej.

Om det finns ett "etablerat kundförhållande" mellan företag och konsument, till exempel om du har köpt något från företaget, får företaget skicka e-postreklam – men bara om följande förutsättningar är uppfyllda:

  • Du får inte ha tackat nej till att din e-postadress används i marknadsföringssyfte.
  • Marknadsföringen måste gälla företagets egna likartade produkter som den du har köpt förut.
  • Du måste få möjlighet att kostnadsfritt och enkelt förhindra att e-postadressen används i marknadsföringssyfte.

I e-postreklamen ska det alltid finnas en giltig adress dit du kan skicka en begäran om att marknadsföringen ska upphöra.

Detta är oerhört effektivt. Nio av tio företag svarar, ber om ursäkt och rättar till det hela.

Men ibland orkar jag inte vara instruktiv och trevlig, och senast så skedde var nyss. För någon vecka sedan anmäldes som sagt en (icke existerande) epostadress på en av mina domäner till ett företags utskickslista. Följaktligen började jag få deras nyhetsbrev på min catch-all.

Det vill jag absolut inte ha! Som tur var så fungerade avprenumerationslänken.

Ändå damp snart nya utskick ned. Det visar sig att adressen hade anmälts till väldigt många av deras nyhetsbrev, och att varje utskickslista krävde en egen avprenumeration. Detta riskerade att bli väldigt irriterande eftersom det finns jättemånga utskickslistor – en per större stad i Sverige. Dessutom verkar adressen ha hamnat på listor som hör till städer även utanför Sverige. Kanske över hundra listor sammanlagt!

Så många orkar jag absolut inte göra mig av med, men jag provade att avprenumera ett par av de nya listorna. Det fungerade inte. Således var utskicken olagliga. Nå, den här gången orkade jag faktiskt inte bråka om den saken.

Istället ville jag ha litet mellandagsroligt, och gjorde så här:

  1. Jag satte upp en forward från den ogiltiga adressen som fick utskicken, så att de hädanefter skickas vidare till företagets support.
  2. Sedan skickade jag ett epostmeddelande till deras support, från den adress jag nyss forwardat, där jag förklarar vad jag gjorde, varför jag gjorde det, och avslutade med uppmaningen att de ska »observera att det inte går att svara på detta meddelande :-)«.
  3. Till sist log jag i mjugg.

Om det i praktiken drabbar dem på något otrevligt vis är förstås osäkert, och det enda jag kan vara säker på är att jag hade kul. Deras skräppostfilter kanske sorterar bort deras egna nyhetsbrev? I sådana fall borde alla vara nöjda och skräppostfria alldeles omedelbart.

Men det kan förstås vara annorlunda också. I värsta fall, insåg jag tyvärr först senare, så har de ett ticket-system, som skickar ut bekräftelser på att ens supportärende emottagits. Dessa bekräftelser levereras ju i sådana fall till min numera forwardade adress, och därifrån vidare tillbaka till deras support.

Och om personen som kodat ticket-systemet är en klant, vilket inte är det minsta osannolikt, så har han eller hon knappast förutsett att ticket-systemet kan råka få en ticket-bekräftelse. Då kommer bekräftelsemeddelandet att föranleda ytterligare ett bekräftelsemeddelande, som denna gång levereras direkt till deras support-adress. Detta kommer i sin tur att föranleda ett likadant bekräftelsemeddelande, och så vidare.

En DoS-attack var ju inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Men lika förhoppningsvis som antagligen så blev det inte någon sådan av det hela. Men visst hade det varit litet roligt även då? :-)