Att rotera PDF-filer

Ibland har någon varit klantig och scannat ett dokument i liggande format, så att upp är åt höger eller vänster. Vissa gånger är dokumentet helt enkelt upp-och-ned. Vad ska man göra då?

Nå, det är faktiskt inte nödvändigt att skaffa nackspärr bara för att man ännu inte hunnit kosta på sig någon knädator med snurrbar skärm. Kör du Windows kan du i och för sig rotera hela skärmen genom att hålla ned CTRL och ALT samtidigt som du trycker på en piltangent för att ändra på hela skrivbordet, men det kan lätt bli lite väl mystiskt i längden.

Ett första steg för att få bättre ordning på saker och ting är att installera en vettig PDF-läsare. MuPDF är en pytteliten och minimalistisk läsare som man styr med tangentbordet. Finns färdig att ladda hem till Windows, MacOS och Linux. Bland BSD-varianterna finns den åtminstone i ports på OpenBSD.

MuPDF finns dessutom som tillägg till Firefox. Ett utmärkt och jättesnabbt sätt att öppna PDF-filer direkt i webbläsaren!

Men så snart du laddat hem MuPDF kommer du antagligen att klia dig på huvudet: Hur styr man egentligen den här grunkan?

Och det är lätt.

 • Flytta omkring på en sida genom att hålla ned vänster musknapp och släpa omkring dokumentet.
 • Kopiera text genom att markera det du vill kopiera med höger musknapp. Texten ska kopieras automatiskt i samma ögonblick som du markerat den, X11-style! Detta gäller alltså även Windows och MacOS.
 • Rotera dokumentet genom att trycka på L eller R, för 90° medurs respektive moturs.
 • Zooma in och ut genom att trycka på + och -. Det ska även gå att zooma genom att hålla ned shift-tangenten och använda blädderhjulet på musen.
 • Anpassa fönsterstorleken till sidan genom att trycka på W.
 • Bläddra till toppen av nästa sida genom att trycka på N.
 • För att tvärtom bläddra till botten av föregående sida så trycker du på P.
 • Bläddra till samma plats på nästa sida genom att trycka på mellanslag.
 • För att tvärtom bläddra till samma plats på föregående sida så trycker du på backsteg, alltså den knapp du tar bort felskrivningar med när du skriver.
 • Bläddra 10 sidor framåt med shift-N och 10 sidor bakåt med shift-B.
 • Sätt bokmärke på en sida genom att trycka på M. När du bläddrat omkring och vill gå tillbaka till bokmärket, så trycker du på T.
 • För att bläddra till ett visst sidnummer så skriver du först sidnumret, och sedan trycker du på G. För att till exempel gå till sidan 74 av ett dokument, skriv 74g.
 • Och till sist, när du är färdig och ska avsluta, skriv Q som i quit.

Skulle du sedan vilja rotera PDF-dokumentet på riktigt istället för bara i PDF-läsaren, så rekommenderas verktyget pdf90 som följer med i verktygslådan PDFjam för Linux eller MacOS. Något liknande för Windows har jag inte hittat, men möjligheten finns förstås att skriva ut dokumentet till en PDF-fil, och rotera det genom utskriftsinställningarna.

Om du inte kan skriva ut i PDF-format, så kan du använda den vanliga Skriv ut till fil-funktionen som är inbyggd i Windows. Observera att du måste ha en postscript-skrivare installerad, och välja den när du skriver ut till fil, för att det här ska fungera. När du ska välja filnamn att skriva ut till, se till att det slutar på ".ps". Sedan kan du använda ett postscript-till-PDF-verktyg i stil med PStill för att konvertera .ps-filen till en PDF-fil. Programmet finns även till MacOS och *nix-varianter.

Ett annat alternativ för Windows-användare är att installera det fria (och kostnadsfria) programmet PDFCreator. När det är installerat har du en ny skrivare att skriva ut till, och när du skriver ut till den så skapas ett PDF-dokument. Smidigt som tusan.

Några frågor? :)