Antal olästa meddelanden

En kul anekdot vill jag dela med mig av. Den fanns tidigare publicerad på en annan blogg, som jag tagit ned från webben nu. Här är den:

* * *

Antal olästa meddelanden (4) – Den typen av sidrubriker har många sett gissar jag, i alla fall de som använder flikar i webbläsaren. Konceptet dök först upp på Googles GMail, och kopieras numera friskt av tjänster överallt på nätet. När det finns olästa meddelanden, läggs till sidans titel och flikens namn alltså antalet olästa meddelanden inom parentes. På så vis kan man surfa runt i andra flikar utan att ständigt behöva växla till den där fliken med mail eller något annat i för att se om där finns något nytt.

Nu ska jag berätta en hemlighet. Jag hade haft Blogger-konto ett tag när GMail först lanserades, och var därför en av de första inbjudna att öppna mejlkonto där. På den tiden fanns ingen dylik funktion på GMail.

Efter att ha använt GMail några veckor, och samtidigt pysslat en del med webbutveckling, så slog det mig att jag gärna ville ha en sådan funktion där. För en gångs skull gjorde jag något åt infallet. GMail hade (och har kanske kvar) en tips- och buggrapporteringsfunktion, och med den meddelade jag hur jag ville ha det. »Tack för ditt förslag« fick jag till svar dagen därpå, och efter ytterligare någon dag senare var funktionen där, implementerad och praktisk!

Tack Google! Ni har väl inte patenterat idén, va…