Ändra och skriva ut skyddade PDF-dokument

I det här inlägget beskriver jag några olika sätt att kringgå utskrifts- och ändringsskydden i PDF-dokument. Om du struntar i varför det går, så kan du klicka här för att hoppa över inledningen, som förklarar varför detta är och alltid kommer vara möjligt.

Miniteori

En fördel för oss som inte gillar slentrianmässigt bruk av kopierings- eller redigeringsskydd, är att sådana skydd egentligen är teoretiskt omöjliga. Varför det är på det viset, kan förklaras rätt enkelt med ett Alice and Bob-exempel.

Alice kallar vi avsändaren av ett stycke information, till exempel ett dokument eller en film. Den mottagare som Alice tänker sig kallar vi för Bertil. Alice vill dela med sig av sin information till Bertil utan att Eva får tag på den, eftersom Eva kopierar eller redigerar allt hon kommer över. (Och häng med här: Om Eva inte gjorde detta, så skulle hon inte längre vara Eva, utan ännu en Bertil.)

När det gäller hemlig kommunikation mellan Alice och Bertil, så är det möjligt att hålla Eva utom hörhåll, till exempel genom att viska eller lämna över ett USB-minne. Men problemet för Alice, när hon publicerar ett skyddat PDF-dokument, är att Eva därmed får tillgång till dokumentet, och kan titta på det precis som Bertil.

En enkel tumregel, som aldrig slår fel, är att om man har tillgång till ett stycke information så kan man kopiera den. Och det man kan kopiera kan man också redigera.

Utskriftsskyddet är enkelt att besegra, eftersom det är korkat. Skyddet går nämligen enbart ut på att PDF-dokumentet berättar vad man får och inte, och när PDF-läsare sedan öppnar dokumentet, så stänger de i regel lydigt av alla otillåtna funktioner. Lösningen på problemet är alltså inte svårare än att man helt enkelt struntar i vad dokumentet säger att man får göra och inte.

Vad som däremot inte är lika lätt, är att komma åt åtkomstskyddade dokument som man inte har rätt nyckel, certifikat eller lösenord till. Det är visserligen genomförbart, men ofta inte särskilt praktiskt eller snabbt. Inte heller är det särskilt intressant att förfalska signerade dokument.

När du gör en oskyddad kopia enligt metoden nedan, så tas de enkla skydden bort, alltså de där som går ut på att dokumentet berättar vad man får göra eller inte, och hoppas att man är duktig och lyder. Resultatet blir ett rent PDF-dokument utan sådana förmaningar eller andra tillbehör.

Avlägsna utskrifts- och redigeringsskydd

Man kan skapa oskyddade kopior av skyddade PDF-dokument på flera intressanta sätt. Den som googlar kan till exempel hitta patchar för både ghostscript, xpdf och pdftools.

Men den metod jag beskriver här är den som är enklast att återge och genomföra, om än inte den mest praktiska att använda i längden. Det enda du egentligen behöver är qpdf.

Windows-användare får det enklast om de hämtar arkivet qpdf_vc6_exe.zip, och packar upp .exe-filen i en mapp som är enkel att hitta tillbaka till. Vill du inte använda kommandoprompten, så rekommenderar jag att du även hämtar det här zip-arkivet, och packar upp .bat-filen i samma mapp som du lade qpdf_vc6.exe.

Sedan är installationen färdig. För att ta bort alla skydd från ett PDF-dokument, så tar du tag i dokumentet, och släpper det på ikonen som heter Släpp skyddade PDF-dokument på mig. I samma mapp som PDF-dokumentet ligger dyker strax en oskyddad kopia av det upp.

Om du inte vill behöva trycka på en knapp varje gång du konverterat ett dokument, så sätter du ett dubbelkolon (alltså ::) framför raden pause i .bat-filen. (Men då kommer du inte hinna se vad som gick snett, om något gick snett.)

På andra operativsystem än Windows använder du qpdf så här:

$ ./qpdf --decrypt "Skyddat original.pdf" "Oskyddad kopia.pdf"

Och om du vill köra qpdf i Windows själv, utan .bat-fil:

C:\...>.\qpdf_vc6.exe --decrypt "Skyddat original.pdf" "Oskyddad kopia.pdf"

Kommandot innebär att qpdf ska göra en oskyddad kopia av dokumentet Skyddat original.pdf och spara den som Oskyddad kopia.pdf.

Ett annat sätt: doPDF

Ett alternativt sätt att skapa oskyddade PDF-dokument i Windows är att installera doPDF. Därigenom dyker det upp en ny skrivare på datorn, som heter doPDF. När du skriver ut ett dokument till den skrivaren, så blir du ombedd spara ett PDF-dokument någonstans. Du kan alltså göra PDF-dokument av vad som helst som går att skriva ut.

Om du till exempel skapat ett Word-dokument med typsnitt som inte får bäddas in i en PDF, så kan du göra det ändå, genom att skriva ut till den här skrivaren.

Om man vill använda den här alternativa metoden för att skapa oskyddade kopior av PDF-dokument, så fungerar den givetvis bara om PDF-originalen tillåter utskrift.

(Ett liknande program är PDFCreator. Fördelen är att det är öppen källkod, vilket doPDF inte är. Nackdelen är att installationsprogrammet på ett riktigt envist sätt försöker få dig att installera en reklamsnyltare också. Installerar du på slentrian, utan att granska varenda förbaskad kryssruta, så blir dina webbläsare kapade och fyllda med reklam, och varje steg du tar på nätet kartläggs fortsättningsvis av vad det nu är för reklamföretag.)

Åtkomstskyddade PDF-dokument

Det finns flera variationer på den här typen av skydd, och alla är lika irriterande. Vissa dokument kräver bara att man matar in rätt lösenord för att man ska få se dem, medan det är värre med andra. Vid något tillfälle köpte jag till exempel Språknämndens Svenska Skrivregler som PDF.

Det dokumentet går inte att öppna i Adobe Reader, som klagar över saknade "skyddsinsticksprogram". Efterhand som Adobe uppdaterat sin programvara har de funktioner som krävs för att öppna boken försvunnit, och nu är det alldeles för opraktiskt att komma åt innehållet.

Hade jag ansträngt mig litet medan jag fortfarande kunde öppna boken, så hade jag kunnat göra en kopia utan åtkomstskydd, men det var jag visst för bekväm för.

Så nu är jag inte någon Bertil längre, skulle man kunna säga. Adobes kunder för den här typen av dokumentskydd är förstås inte heller sådana som jag, alltså folk som vill läsa sina böcker, utan bokhandlarna. Och de lär inte protestera särskilt högljutt, för jag hade ju inget annat val än att köpa boken en gång till. Fast den gången blev det den mycket dyrare pappersvarianten.

Kommentarer till inlägget

 1. Venge, 2 september 2011, 15.23Gravatar

  Tack o bock för hjälpen

 2. Rollo, 3 maj 2012, 00.12Gravatar

  Tack för tipsen. qpdf funkade tyvärr inte i windows 7-64 när jag provade med skatteverkets deklarationsblankett. Jag installerade enligt ovan drog och släppte och fick en kopia med infixet "oskyddad". Men den var lika skyddad som originalet.

 3. Jesper, 7 maj 2012, 02.43Gravatar

  Rollo: Vad för slags skydd handlar det om?

 4. Pollo, 28 juni 2012, 20.57Gravatar

  Samma sak här. Fungerar inte på skyddade dokument från skattemyndigheten. Det står att filen du har öppnat uppfyller PDF/A-standarden. Samma sak står på det "oskyddade" dokumentet.

 5. Jesper, 27 juli 2012, 21.45Gravatar

  Hur blir det om man försöker med senaste versionen av qpdf i stället?

  Den finns för Windows här: http://sourceforge.net/projects/qpdf/files/qpdf/2.3.1/

  Arkivet att hämta heter qpdf-2.3.1-bin-mingw.zip, och själva qpdf.exe ligger i mappen bin där inuti. Observera att dll-filerna i samma mapp behövs för att köra den här versionen av qpdf.

 6. Martin, 15 augusti 2012, 22.02Gravatar

  Synd att inte det här funkade, hade varit en utmärkt hjälp när man sitter med ett gäng e-postade pdf-filer (akademiska uppsatser) som är i stort utskriftsbehov. Men men, så är det ofta. Det händer absolut ingenting när jag dragit dokumentet till den plats som anges. Eller rättare: det blinkar till helt snabbt, men någon kopia skapas då inte.

 7. Jesper, 19 augusti 2012, 20.54Gravatar

  Martin: Låter som bat-filen inte körs ordentligt (om det är den du släpper på, vilket du verkligen borde). Prova att köra qpdf direkt, utan att använda bat-filen. Vad händer då?

 8. Kalle, 27 september 2012, 19.49Gravatar

  Tackar, funkar fint för mig, i kommandoprompten, win 64 bit.
  Har inte provat med skatteverkets blanketter dock...

 9. John, 16 juli 2014, 20.30Gravatar

  Tack så mycket. Precis vad jag behövde. Fungerade först inte, men det var för att jag inte hade .pdf filen och i samma map som .exe och .bat filen. När jag flyttat den så dök det upp en oskyddad kopia, nu kan jag skriva ut.

 10. Sebbe, 8 september 2014, 17.25Gravatar

  När jag kör programmet via cmd så säger den "<encryption dictionary,="" file="" position="" 14893="">: unsupported encryption filter

  Så jag förstår då självklart att pdf:en jag försöker gå runt skyddet på är skyddat på något sätt så detta program ej stödjer detta. Så frågan är om du/ni har tips hur man uppdaterar programmets "encryption filter" eller går runt detta på annat sätt? Jag kör senaste versionen av programmet för att tillägga.

 11. Jesper, 10 september 2014, 12.36Gravatar

  Sebbe: Och med senaste versionen menar du qpdf 5.1.2? I så fall vet jag inte. Förmodligen är det som du (och felmeddelandet) säger, att qpdf inte har något stöd för typen av kryptering än.

 12. Hanna, 12 februari 2015, 10.23Gravatar

  Kändes mest som ett virus det där... När jag öppnade programmet så varnade min dator. När jag (dumt nog säkert) körde programmet ändå så kom en liten ruta upp men försvann snabbt igen.. (qpdf)

 13. Jesper, 12 februari 2015, 12.59Gravatar

  Hanna: Det där låter annars rätt normalt. Windows gillar att varna för program första gången de körs. Jag gissar att du körde qpdf genom att dubbelklicka på ikonen. Då startas programmet i en dosprompt, som sedan stängs igen eftersom qpdf inte hade något att göra. Eller?

  Du behöver köra qpdf enligt instruktionerna i inlägget, genom antingen powershell eller cmd.exe som båda följer med windows.

Lämna en kommentar